Petr Schwarz: Konec týdne

20.07.2013 20:14

Nejvyšší soud nařídil pustit z vazby tři poslance obviněné z politické korupce s tím, že je není možné kvůli imunitě stíhat za složení mandátu. Z vazby pak byla propuštěna i klíčová postava kauzy, partnerka a nejbližší spolupracovnice expremiéra Nečase Jana Nagyová.

Petr Schwarz: Konec týdne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Venezuelský prezident Maduro si vzal generální prokurátorku Floresovou, takže má nyní celkem jistotu, že se mu nestane to, co Nečasovi. Ten prohlásil, že teď už nejde o kauzu Nagyové, ale kauzu vrchního státního zástupce Ištvána. Podle exprezidenta Klause se represivní složky vymkly kontrole a pod pláštíkem dobra mohou zlikvidovat politický systém v České republice. Nová vláda má podle Klause dobře našlápnuto, jen jí renomé kazí jméno ministra financí Fišera, který záhadně rychle a ne tak úplně průhledně doplatil dluhy ze své prezidentské kampaně.  

Nový kabinet dostal od svého premiéra manuál jak vládnout, ministři by toho měli splňovat docela dost a také být radostní. Do vládnutí se pustili s vervou, během několika dní vyměnili na ministerstvech desítky lidí a přichystali zvýšení minimální mzdy o pětistovku. Nová ministryně spravedlnosti Benešová smetla ze stolu připravený zákon o státních zastupitelstvích, protože ji tam chybí řešení odchodu státních zástupců do důchodu a pár dalších věcí. Pražský kmotr a politický podnikatel Janoušek, který prý byl původním terčem policistů v kauze, která vedla k pádu vlády Nečasovy, stojí před soudem kvůli opileckému útoku autem na paní, které předtím naboural její vůz a pak do ní najel a vážně ji zranil, si postěžoval, že mu přestala svítit šťastná hvězda. Před soudem se ocitla i oblíbená postavička Krtečka, práva na ni vynášejí tolik, že na ně má kdekdo zálusk. Pražským strážníkům šťastná hvězda také nesvítila, zato mohli vidět prasátko, přesněji řečeno divočáka, kterého honili takřka přes celé město, přičemž zvíře stihlo přeplavat Vltavu, zlikvidovat výlohu luxusního hotelu Hilton a jednoho strážníka zranit. Ten nyní možná půjde radši do speciálního týmu, který chce hlavní město zřídit, aby vyháněl z veřejné dopravy bezdomovce, kteří se neumyjí. Průměrná cena potravin vzrostla u nás vloni o sedm procent, nejvíc v Evropské unii, o kvalitě to tak neplatí.

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…