Petr Schwarz: Třetina pracujících trpí depresemi aneb Události uplynulého týdne

04.05.2015 15:15

Byl první máj, lásky čas, a také zároveň svátek práce, což je upřímně řečeno spojení trochu podivné, které někdy vede k tomu, že ten svátek moc láskyplný není.

Petr Schwarz: Třetina pracujících trpí depresemi aneb Události uplynulého týdne
Foto: NASA
Popisek: Sojuz

A podle v předvečer svátku zveřejněného průzkumu skoro třetina pracujících Čechů trpí depresemi a ještě o trochu více lidí se bojí vyhoření. 

To čeští politici před Svátkem práce makali jak diví, takže třeba ve sněmovně poslanci odhlasovali, že by se na několika málo rovných úsecích našich dálnic mohlo jezdit rychleji než doposud, celou stopadesátkou, aby jim ministr dopravy Ťok vysvětlil, že stejně jeho ministerstvo žádné takové úseky nevybere, takže se nikde rychleji jezdit nebude a prezident Zeman rovnou oznámil, že se tím ministerstvo ani nebude muset trápit, protože on celý zákon rovnou vetuje. 

Ve vládní koalici se zase vášnivě přeli o rozpočet, o to, jestli přidat nebo nepřidat státním zaměstnancům a také třeba na zdravotnictví a tak se do těch hrátek položili, že se začali navzájem urážet, až nebylo jasné, kdo je vládní koalice a kdo opozice, protože si tu opoziční práci stihla koalice zařídit sama. 

Naopak nepokročil soud s exhejtmanem Rathem, který už se měl dostávat k rozsudku, jenže obžalovaný se nedostavil, anžto prý spadl z kola a zranil se natolik těžce, že nikam chodit nemůže a také nechce, aby se soudilo bez něj.

Zato se neflákali na Hradě, kde stále hledají onen článek Ferdinanda Peroutky, který Miloš Zeman na vlastní oči viděl a stal se tak zřejmě tím, kdo vidí věci, které jiným nejsou dopřány vidět, a když už tedy badatel Ovčáček stále onen text nenalezl, zveřejnil už pátý Peroutkův článek, kterým se zřejmě snaží dokázat, že těžce chápe psaný text, což řekněme si upřímně, může být u mluvčího hlavy státu problém. 

A mnozí to poněkud těžce snáší, předseda Poslanecké sněmovny Hamáček napsal Ovčáčkovi na facebook, že je mu z ubohosti celé kauzy Peroutka nevolno. 

Prezident Zeman srbským novinám oznámil, že on osobně neuznává nezávislost Kosova, a že jeho postoj dokazuje fakt, že nikdy nejmenoval velvyslance v Prištině.

Je vidět, jak se člověk často mýlí, já například se vždy domníval, že velvyslanec je velvyslancem českým, a ne velvyslancem Miloše Zemana, zvláště vzhledem k tomu, Česká republika na rozdíl od Miloše Zemana Kosovo uznala.

Pozoruhodný Zemanův výrok z minulého týdne, že Rusko by mělo vstoupit do Evropské unie nebo když tak Evropská unie do Ruska, potěšil šéfa dolní komory ruského parlamentu Naryškina, který by rád, aby se o tom začalo jednat.

A ještě jeden pozoruhodný výrok z Moskvy: náměstek ministra obrany Antonov se nechal slyšet, že Rusko za žádných okolností nepovede válku proti Ukrajině a že myslí, cituji „že i Kyjev bude dost rozumný, aby nás neprovokoval.“ Konec citátu. 

Má to Moskva těžké, když ten Kyjev pořád provokuje tím, že brání své hranice, že? Na východoukrajinské frontě u Širokyne přitom tento týden zuřila nejsilnější palba z těžkých zbraní za poslední měsíce. 

U ukrajinských hranic také ruské armádě vybuchla munice a zničila desítky vozidel. Katastrofou skončil i let nepilotované kosmické lodi Progress s nákladem pro kosmonauty na vesmírné stanici ISS, nyní se čeká, jestli některé její trosky dopadnou na zem nebo vše shoří v atmosféře.

Pro ruský kosmický program je to problém, protože v prakticky identických raketách mají létat i lidé.

Nepál poničilo silné zemětřesení, které si vyžádalo možná až deset tisíc mrtvých, zabíjelo i v základním táboře pod Everestem.

Čínští vědci z univerzity v Kantonu jako první na světě zasáhli do lidské DNA a dokázali zničit gen dědičné poruchy krvetvorby zvané thalassemie beta, západní vědecké kruhy se z etických důvodů proti zásahům do lidského genomu bouří.

Ať ani s dobrými cíli nezapomínáme na to, že člověk a bůh nejsou totéž, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Komentář zazněl v pořadu českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla