Petr Schwarz: Události týdne

08.09.2014 12:28

Začal školní rok a do českých lavic usedlo v tomto tisíciletí rekordních 115 000 prvňáků. Do lánské školy zavítal pozdravit žáčky i prezident Zeman a popřál jim, aby jim rodiče koupili tablet, protože by prý pak nemuseli nosit do školy učebnice.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Když pomineme drobnost, že není zrovna příliš českých škol, kde by se mohli žáci učit z tabletu, a že tablet vůbec k učení zvláště prvňáčků není moc vhodný, jistě tím udělal radost výrobcům elektroniky a také rodičům z řad těch dolních deseti milionů, na které nyní jejich potomci vyvíjejí tlak, aby tablet dostali, když to říkal pan prezident.

Miloš Zeman se tento týden také pustil opět do takzvaných politických náměstků v návrhu služebního zákona, a ministr financí Babiš pak najednou dospěl k prozření, že nehledě na dohody koaliční i koaličně-opoziční vlastně tuto instituci také nechce a že to musí znovu projednat koalice. Na koaličním jednání se ale překvapivě přišlo na to, že žádní političtí náměstci nejdou v návrhu příslušného zákona najít, takže je to vlastně celé nesmysl.

Miloš Zeman také vzbudil rozruch na summitu NATO, když žádal důkazy o tom, že na Ukrajině působí ruští vojáci, což vedlo švédského ministra zahraničí Bildta k poněkud uštěpačné otázce, jestli má Česko tajnou službu, a jestli ano, proč se jí tedy prezident nezeptá. Jenže český prezident má asi jasno, komu může věřit a nejsou to spojenci v NATO či nějaká tajná služba, ale ruský ministr zahraničí Lavrov, který sice, pravda, jak ruská administrativa otevřeně přiznala, nedávno třeba o Krymu lhal, ale jinak je zřejmě ten nejdůvěryhodnější.

Zeman totiž uvedl, že mu věří, že na Ukrajině nejsou žádní ruští vojáci a taky mu prý přijde směšné, že by tam byli nějací dobrovolníci či vojáci na dovolené, bojují jen Ukrajinci mezi sebou a basta. K jeho smůle plus mínus ve stejné době ruská televize odvysílala reportáž z pohřbu ruského parašutisty padlého na Ukrajině, který tam prý byl dobrovolně a na dovolené bez vědomí nadřízených, za což se mu dostalo vojenského pohřbu s čestnými salvami, což ukazuje, že v ruské armádě je zřejmě možné to, co jinde možné není. O pár hodin později už ale prezident Zeman o ruské agresi na Ukrajině zase nepochyboval a nabídl 150 českých vojáků speciálních sil jednotek rychlého nasazení NATO.

Od pátečního večera bylo po jednáních v Minsku vyhlášeno na Ukrajině příměří, vzhledem k tomu, že se střílelo do poslední chvíle, ale zůstala od počátku otázka, jestli má šanci se naplnit. Podle OSN muselo kvůli bojům opustit domovy přes milion lidí.

V Iráku Islámský stát brutálně zavraždil dalšího amerického novináře, což opět zveřejnil na videu a doprovodil výhrůžkami americkému prezidentovi Obamovi, a aby nebylo líto ruskému prezidentu Putinovi, že na něj zapomněli, jiná skupina teroristů z Islámského státu hrozila na videu zase jemu.

Při útocích islamistických milic v Libyi záhadně zmizelo 11 civilních dopravních letadel, což vyvolalo obavy z možných útoků o blížícím se výročí 11. září.

V Hongkongu vypukly nepokoje poté, co se místní obyvatelé dozvěděli, že si sice mohou zcela demokraticky zvolit své vedení, ale jen z kandidátů, které jim odmává čínské komunistické vedení.

Novým prezidentem Evropské unie se od prosince stane polský premiér Donald Tusk.

V Česku zahynuli čtyři dělníci při zřícení opravovaného mostu. Na Kokořínsku se po více jak sto letech objevila vlčí rodinka.

Občanská demokratická strana se sešla na svém kongresu, kde řešila programové otázky, třeba požadavek na to, aby zaměstnavatelé platili za zaměstnance nižší sociální pojištění. Jak se ukázalo, hodilo by se to i jí samotné, protože ODS dluží státu na zdravotním a sociálním pojištění přes 6 milionů.

Ve Spojených státech pustili po třiceti letech z vězení dva lehce mentálně postižené bratry odsouzené za sexuální vraždu malé holčičky, DNA totiž prokázala, že jsou zcela nevinní.

Ať spravedlnost není slepá a také ať je rychlejší, než bývá, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.