Petr Schwarz: Události týdne

26.10.2014 20:52

Česko si zvolilo senátory ve třetině obvodů a k druhému kolu voleb přišlo necelých sedmnáct procent voličů, což znamenalo, že na zvolení stačilo úspěšným kandidátům získat v průměru ani ne desetinu hlasů těch, kteří je mohli volit.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Nejvíce uspěli lidovci a sociální demokraté, naopak totální propad TOP 09 rozradostnil bývalého prezidenta Klause, který cítil potřebu svěřit se internetu, že si na to dal panáka, čímž prokázal, že chce být opravdu spjatý s lidem českým, který, jak známo, nejvíce potěší cizí neúspěch.

Naopak uspěl třeba hazardní magnát Valenta, který bude své moravské voliče zastupovat hlavně v monackém bydlišti, ale na zasedání je prý připraven létat. V Lánech s prezidentem Zemanem oslavil své zvolení slušovický matador Čuba, který podle rozhovoru v Lidových novinách doufá, že mu funkce pomůže v podnikání a vlastně neví, proč byl zvolen, protože mezi voliče nechodil. Je otázkou, zda tedy vědí, proč ho volili, aspoň jeho voliči.

Čubův podporovatel Miloš Zeman dal opětovně najevo, že oslavy státního svátku chápe jako svůj soukromý mejdan a druhý rok po sobě nepozval dva rektory univerzit, kteří se mu znelíbili. Poté prezident odletěl na velkou návštěvu do Číny a jako důkaz svých slov, že podnikatelé s ním budou jezdit za odměnu, s sebou vzal expremiéra Nečase.

Čína zatím řeší nepokoje v Hongkongu, kde by si místní, zmlsaní tím, že ještě nedávno patřili pod Británii, chtěli zvolit své vedení svobodně. Současný správce Hongkongu podporovaný čínskou komunistickou vrchností však zaujal názorem, že všeobecné hlasovací právo je nepřijatelné, protože tím by měli hlavní slovo chudí, což jistě Zemana jako prezidenta dolních deseti milionů zaujalo. A zatímco prezident rokoval v Číně, Poslanecká sněmovna přehlasovala jeho veto služebního zákona.

Podle průzkumu veřejného mínění mají už dvě třetiny Čechů obavy z Ruska, nejmenší prý voliči komunistů a Úsvitu, což není tak překvapivé, protože u nich by se možná mělo zkoumat spíše to, zda nechtějí, aby nám Rusko opět vládlo.

Na Ukrajině se zatím příměří nepříměří stále silněji bojuje, a separatistický vůdce Doněcku Zacharčenko oznámil, že jeho jednotky hodlají dobýt celou oblast, čímž přivítal ukrajinské volby naplánované na tento víkend.

Rusko si stále lebedí, jak se ho západní sankce nedotýkají, což opakuje i docela dost zvláště východoevropských politiků, včetně těch našich, naposledy prezident Hospodářské komory Dlouhý. Jenže státní těžař Rosněfť se kvůli sankcím dostal do takových potíží, že musí stát žádat o v přepočtu bilion korun, aby se nesložil pod svými závazky, a také kvůli sankcím zažaloval u Evropského soudu Evropskou komisi, což ukazuje, že i v Rusku někdy vědí, co to znamená demokracie, jen to nějak nechtějí aplikovat doma.

Evropský parlament mezitím odsouhlasil Jeanu-Claudu Junckerovi složení jeho nové Evropské komise, tedy vlastně Evropské vlády.

Spojené státy zakázaly kvůli korupci vstup na své území několika vládním činitelům a podnikatelům z Maďarska, takže nezbývá než čekat, jestli si nevšimnou i nějakých jiných zemí z tohoto regionu.

Islámský stát dál předvádí, jak vypadá vláda v jeho podání – ukřižoval muže, protože prý fotografoval jeho budovu a na internet pověsil video ukamenování nevěrné ženy.

Polský hasič, ochrnutý po bodnutí nožem, které mu prořízlo míchu, může opět chodit po operaci, při které mu britští a polští specialisté do míchy transplantovali čichové buňky, což se zřejmě podařilo u lidského pacienta vůbec poprvé.

Ať se podaří vše, co má smysl, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…