Petr Schwarz: Události týdne

07.12.2014 11:16

V Česku udeřila ledovka, zastavila elektrické vlaky a Praha se musela obejít bez tramvají. Přestože to byla kalamita nebývalé síly, nevysvětluje to, proč cestující některých vlaků čekali dlouhé hodiny, dokonce až sedmnáct, na vysvobození, jelikož je nikdo nebyl schopen evakuovat.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: Blogspot.com
Popisek: Zima, ilustrační foto

Vzhledem k tomu, že dopravu i armádu má v současné vládě na starosti Babišovo ANO, ukazuje se, že řídit stát jako firmu asi není tak jednoduché. Pravda, na ministra obrany Stropnického dolehly starosti, v armádním muničním areálu ve Vrběticích vybuchl další sklad munice patřící stejné soukromé firmě jako ten, jenž vybuchl nedávno, a musely se evakuovat okolní vesnice, takže není divu, že místním už poněkud došla trpělivost a ministr se musel vydat je uklidňovat.

Na vicepremiéra a poslance Babiše mimochodem pomyslete v úterý, jak se svěřil, bude muset, chudák, místo toho, aby jednal s eurokomisařem a vůbec dělal něco užitečného, zase vysedávat ve sněmovně, kde se bude jednat, cituji, „o nějakých zákonech“. 

Možná by panu vicepremiérovi mohl už konečně někdo vysvětlit, že poslanci jsou placeni právě za přijímání „nějakých zákonů,“ že tyto zákony určují, jak dobře bude demokratický stát fungovat, a že pokud to neví, zpochybňováním smyslu základních demokratických institucí vytváří ve společnosti nebezpečný dojem, že by bez těchto institucí nám snad bylo lépe.

A je úplně jedno, že se nám někdy může zdát, že tyto instituce tvořené koneckonců lidmi, které jsme do nich demokraticky zvolili, nepracují tak efektivně, jak bychom si představovali a třeba konkrétně práce sněmovny se na docela dlouhou dobu zadrhla na tom, že se poslanci nemohli dohodnout, jak vzrostou jejich platy.

Nutno říci, že po několikaletém zmrazení by si objektivně zasloužili vyšší růst, než nakonec domluvená tři procenta, jenže právě i kvůli neustále zpochybňované úloze poslanců se někteří politici v čele s premiérem Sobotkou chtěli ukázat v hezkém světle před voliči.

Jenže mnohem nebezpečnější a pro stát mnohem nákladnější než vyšší růst platů poslanců je skutečnost, že firmy sponzorující politické strany získávají až třetinu veřejných zakázek. Jak ukázala studie Centra aplikované ekonomie při Karlově univerzitě, za posledních sedm let si takto přišly na 390 miliard.

A také poněkud zapadlo, když premiér Sobotka pro iDnes tento týden voličům oznámil, že ač i jeho sociální demokracie ostře kritizovala zvýšení DPH na potraviny bývalými pravicovými vládami, nyní toto DPH nehodlá snižovat dříve, než se prosadí opatření proti daňovým únikům. Což v překladu znamená na svatého Dyndy.

Na Ukrajině bylo zatím dohodnuto několik příměří, která většinou ani nezačala platit a už byla porušena, což je dané také tím, že jak se ukázalo, vůdci proruských povstaleckých takzvaných republik zdaleka nemají situaci pod kontrolou a na mnoha místech východní Ukrajiny vládnou lokální bojůvky, nejčastěji kozácké. Ukrajinský parlament navíc jedná podle svých dosavadních zvyklostí, už i nově zvolení poslanci se stihli poprat.

Ruský prezident Putin promluvil k národu a po jeho slovech se svět musí bát. V jeho podání totiž není agresorem Moskva, ale Západ, který se prý už po staletí snaží rozvracet svatou Rus. Varoval, že Rusko není možné vojensky porazit, o takové válce ovšem nemluví Západ, ale on.

Anexe Krymu byla spravedlivá, protože tento poloostrov je pro Rusy posvátný stejně jako Chrámová hora v Jeruzalémě pro židy a muslimy a navíc je jen záminkou pro Západ, aby ten Rusům zabránil v rozmachu. Dal tím vzpomenout na jistého vůdce, který také rád hovořil o svatých právech svého národa a zároveň Putin vyvolal otázku, kam se v jeho představách imperiální Rusko chce rozmachovat.

Ve světle Putinových slov a ruských činů pak varování asi nejznámějšího světového vědce Stephena Hawkinga, že vývoj samostatně myslících strojů může v důsledku znamenat zánik lidské rasy, vypadá jako hrozba velice vzdálená.

Mír, a nejen v duši, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

11:24 Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

Ústavní soud vyhověl stížnosti bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu (dále jen ERÚ) Ale…