Petr Sokol: Perry končí v Texasu, míří do Washingtonu?

29.07.2013 15:24

Další z republikánských uchazečů o prezidentskou nominaci v roce 2012 oznámil, že nebude obhajovat svou dosavadní funkci. Texaský guvernér Rick Perry, který je aktuálně nejdéle sloužícím šéfem některého ze států americké Unie, na počátku července veřejně vyhlásil, že v čele „státu osamocené hvězdy“, jak se Texasu přezdívá, příští rok skončí a již nebude v nových guvernérských volbách kandidovat.

Petr Sokol: Perry končí v Texasu, míří do Washingtonu?
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Perry loni vstoupil do hry o republikánskou prezidentskou kandidaturu jako muž, který měl mít reálnou šanci svést vyrovnaný souboj s levicovým prezidentem Obamou. Byl považován za zkušeného, úspěšného a populárního guvernéra jednoho z největších států Unie.

Dvaašedesátiletý guvernér patří dlouhodobě mezi republikány k těžkým politickým vahám a již podruhé vede asociaci republikánských guvernérů. Perry je aktuálně nejdéle bez přestávky úřadujícím guvernérem, protože v čele Texasu stojí již od roku 2000, kdy jako zástupce guvernéra převzal úřad po Georgi W. Bushovi. Od té doby ho Texasané již třikrát potvrdili ve volbách. Perry prosazuje v mnoha ohledech čistou pravicovou politiku amerického střihu. Prosazuje úsporné státní výdaje a za jeho vlády se poprvé podařilo snížit výdajovou stránku texaského rozpočtu. K tomu dlouhodobě prosazuje snižování daní a zjednodušování zákonů pro podnikání. Jeho rozpočtový konzervativismus je ovšem doplněn také společenskými konzervativními názory. Perry proto odmítá sňatky osob stejného pohlaví a snaží se snižovat počet interrupcí. Prosadil například zákon, který lékařům provádějícím umělé přerušení těhotenství předepisuje ukázat matce před zákrokem snímek z ultrazvuku a dát jí poslechnout tlukot srdce nenarozeného dítěte. Teprve potom může být interrupce provedena. Podobně texaský guvernér prosazuje, aby se ve školách vedle evoluční teorie o vzniku světa vyučovala také doktrína, která vychází z toho, že svět byl stvořen.

Konzervativní postoje Perry prosazuje také v boji proti zločinu. Jako guvernér podporuje trest smrti, zpřísňování trestů a odmítá zpřísňování regulace nosit zbraň, kterou mimochodem sám nedávno použil, když ho při kondičním běhu napadl divoký kojot. Všechny tyto postoje lahodí uším příznivců Tea Party.
 Texaský guvernér má ale zároveň i stránky, které přitahují umírněné a středové voliče. Pomineme-li, že do politiky vstoupil a v texaském parlamentu dokonce zasedal jako demokrat, najdeme u něho pragmatické postupy v oblasti školství, zdravotnictví nebo imigrace. Nad vším ale v tomto ohledu vévodí jeho kompetence v ekonomické oblasti. Texas za jeho vlády zažívá výrazný ekonomický rozvoj. Perry proto rád zdůrazňuje, že ze všech pracovních míst, která vznikla za poslední rok v celých USA, se jich celých 40 % podařilo vytvořit právě v „Perryho“ Texasu. Jenže ani schopnost nastartovat ekonomiku a dát lidem práci Perrymu nakonec v loňských primárkách nepomohla, protože se mu nedařily zejména předvolební debaty a další veřejná vystoupení. Přesto nyní Perry nevylučuje, že po odchodu z čela Texasu nezkusí druhý pokus v republikánských primárkách před prezidentskými volbami v roce 2016.

Opět by jeho šance mohl posilovat i jeho životní příběh, který naplňuje představu o typickém americkém příběhu úspěchu. Narodil se na farmě svých rodičů, byl velmi aktivní ve skautském hnutí a po vysoké škole vstoupil do armády, kde sloužil jako vojenský pilot. K tomu ještě dodejme velmi fotogenickou vizáž či vyzkoušenou schopnost získat dostatek sponzorských peněz na kampaň. Navíc v roce 2016 už nemusí tolik fungovat jeho negativní přirovnávání k G. W. Bushovi, který také své tažení na Bílý dům zahájil z Texasu.

Moldávie: obnovení nekomunistické levice

Horké politické jaro má za sebou postkomunistická Moldávie. V zemi do počátku roku vládla koalice tří nekomunistických stran, tzv. Aliance pro evropskou integraci, kterou tvořila premiérova Liberálně demokratická strana Moldávie (PLDM), menší Liberální strana (PL) a středová Demokratická strana (PDM). Ty pod vedením premiéra Vlada Filata již druhé funkční období vládly, přičemž v opozici stál pouze vítěz voleb – Komunistická strana Moldávie (PCRM).

Jenže pak na nový rok došlo k aféře, kdy se zjistilo, že na lovu prominentních politiků a zástupců justice došlo ke smrtelné nehodě, která ovšem byla ututlána. Honu se účastnili zejména lidé blízcí demokratům, a to vedlo k rozporům mezi premiérem a vedením této strany, zejména šedou eminencí demokratů Vladem Plahotniucem. Dlouhé prsty tohoto místopředsedy parlamentu za demokraty se projevily, když krátce po vypuknutí koaliční krize prohledala premiérovy kanceláře demokraty kontrolovaná Národní antikorupční centrála (CNA). Vše vyvrcholilo pádem Filatovy vlády po březnovém vyjádření nedůvěry vládě v parlamentu a dlouhým hledáním nové vládní sestavy. Konzervativně liberální premiérova strana v období bez plnohodnotné vlády takticky v parlamentu hlasovala ve spojenectví s komunisty, aby donutila demokraty k jednání o vytvoření nové koalice. Komunistům za to strana náležející k evropským lidovcům zaplatila například zrušením čerstvě zavedeného smíšeného volebního systému nebo povolením volit na základě starých sovětských pasů. Demokraté signál pochopili, začali se bát odstranění od moci a byla vytvořena staronová koalice. Odmítli do ní ovšem vstoupit liberálové (PL), u kterých to vyvolalo vnitřní rozkol. Většina strany náležející k evropským liberálům zůstala v opozici a sedm poslanců se prohlásilo za „liberální reformisty“ a podpořilo novou koalici. Filat byl rozhodnutím ústavního soudu jako osoba obviněná z korupce vyřazen z možnosti být znovu premiérem, ale jeho strana se stala jádrem nové koalice.

Premiérem se nakonec až 31. května stal zkušený diplomat a dosavadní ministr zahraničí za PLDM Iurie Lenca. Novou ministryní zahraničí byla vybrána Natalia Gherman – dcera prvního postkomunistického prezidenta země Mircey Snegura. Novou koalici tvoří Filatovi liberální demokraté, Demokratická strana a odštěpenci od liberálů, kteří si říkají liberální reformisté. Nová koalice se nazývá Aliance pro evropskou vládu. Vláda má podporu 57 poslanců z celkového počtu 101.
 
Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Velmi pochybné daňové návrhy

15:49 Jiří Weigl: Velmi pochybné daňové návrhy

Pondělní glosa Jiřího Weigla