Petr Švihák: Věříte, že neziskovkám jde jen o dobro světa? Podívejte se na tato šokující čísla

22.12.2015 15:31

Neziskovky, které mám pří aktuálním dění namysli, jsou především organizace, jejichž aktivity podporují zájmy chudých, zmírňují utrpení lidí, chrání životní prostředí, poskytují základní sociální služby nebo vedou k rozvoji komunit. Při prostudování výročních zpráv několika z nich se ptám, jestli je tomu opravdu tak.

Petr Švihák: Věříte, že neziskovkám jde jen o dobro světa? Podívejte se na tato šokující čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Organizace na pomoc uprchlíkům (OPU) dala na výplaty přes 66%

OPU je pomalu nejhlasitějším zastáncem přijetí uprchlíků do Česka. Pořádají demonstrace a kritizují nálady ve společnosti. Za rok 2014 tato nezisková organizace získala 21.671.108 korun. Na výplaty v organizaci šlo 14.025.000 korun. Přeci nebudou pomáhat zadarmo, že? A kam šlo zbytek financí? Něco se procestovalo a prodemonstrovalo, něco se dalo právníkům (právní poradkyně nese stejné přijmení jako pan ředitel) a na fyzické osoby odešlo pouhých 1.316.000 korun. Organizace se na svých stránkách mimo jiné chlubí tím, že čtrnácti klientům pomohla najít práci. A to se vyplatí!

Nechci však poukazovat pouze na organizace, které si daly za úkol importovat co nejvíce cizinců do Česka. Pod záminkou pomoci, ale za účelem vlastního zisku. Však brzy uvidíme výroční zprávy z letošního roku. I jiné neziskovky natahují ruce k evropským a státním dotacím.

Neziskovka Advaita má jen dva klienty, ale inkasovala 8 milionů Kč

Vydělat se dá i léčením závislosti na internetu, počítačích a dalších technologií. V Liberci službu začala letos nabízet nezisková organizace Advaita. Zatím má dva klienty, počítá ale, že jich budou desítky ročně. Advaita v Liberci působí od devadesátých let, původně organizace pomáhala jen lidem závislým na drogách. Až později se začala věnovat i těm, kteří bojovali se závislostí na alkoholu, sázení nebo hráčství. V roce 2014 si organizace vystačila se získanými téměř 11 miliony korunami, avšak na osobní náklady padlo takřka 8 milionů.

Dnes jenom takto stručně. Tento rok je pro neziskovky, které parazitují především na imigrantech, rokem úrody. S redaktory věhlasného časopisu jsme se rozhodli počkat na výroční zprávy, které se zveřejní počátkem příštího roku. Teprve potom se jim pořádně podíváme na zoubky.

Převzato z autorova blogu, titulek upraven redakcí

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…