Petr Verosta: Prohibice vždy znamená vznik nelegálního trhu

12.07.2013 10:14

Jedním z mediálně sledovaných témat politického dění je regulace hracích přístrojů na území obcí a měst.

Petr Verosta: Prohibice vždy znamená vznik nelegálního trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Do doby asi před 3 lety, kdy obce a města více méně provozování hracích přístrojů neregulovaly, také neexistoval v ČR nelegální trh. Počet provozoven a přístrojů byl skutečně extrémní. Po nálezech Ústavního soudu z let 2011 – 2013, které potvrdily právo obcí na regulaci všech druhů hracích přístrojů, začaly obce přijímat obecně závazné vyhlášky, které buď regulovaly, nebo zcela zakázaly jejich provozování. Doposud přijalo prohibiční vyhlášky 165 obcí.

Podobně jako u trhu s alkoholem, tabákem a také nelegálními drogami platí pragmatismus, že poptávka ze strany relativně velké části společnosti tu byla, je a bude. Jak reagují lidé na legislativní zákaz či výrazné omezení nabídky, která je přítomna desítky let?

V obcích a lokalitách, kde obce vyhláškou zakázaly provozování hracích přístrojů, se od druhé poloviny roku 2012 začaly objevovat nelegální provozovny neziskové organizace Život je hrou. Koncem dubna 2013 bylo při zátahu Policie ČR v celkem 9 městských částech Prahy a dalších obcích zabaveno skoro 300 hracích přístrojů. V současné době jsou v ČR nejméně dvě občanská sdružení, která vytvářejí v místech prohibice či výrazné regulace nelegální provozovny s hracími přístroji. Stejně jako v Polsku se u nás začaly objevovat také nelegální tzv. internetové kiosky. Hráč v místě podobném internetové kavárně předá peníze obsluze a ta mu do virtuálního hracího přístroje na počítači „nahraje“ vklad na sázky. Vše bez řádné licence, záruk a zdanění.

V ČR jsou karetní hra poker a její turnaje považovány za kasinovou hru. Na řadě míst z důvodu omezení legálního přístupu vznikly nelegální karetní herny, kde se hraje o malé i velké peníze. Nemluvě o porušování zákazu pro české občany účastnit se sázkových her v síti internet na portálech v daňových rájích, které nemají v ČR platnou licenci a neodvádí zde daně.

Nejméně 25 velkých zahraničních online kasin nabízí pro české hráče hrací přístroje, kasina, losy, bingo a poker v českém jazyce a v českých korunách. Zatímco na legálních českých hracích přístrojích lze sázet od 2 Kč do 1 000 Kč, na virtuálních nelegálních automatech lze hrát až za 12 500 Kč na jedno otočení, a to bez jakékoliv záruky výherního podílu či výplaty případné výhry.

Například v Rusku platí od července 2009 zákaz provozování sázkových her vyjma čtyř vzdálených herních zón. Policie od té doby odhalila 28 000 nelegálních heren, 414 černých kasin a zabavila přes 450 000 nepovolených hracích přístrojů.

Na Ukrajině se v současné době projednává návrat k regulaci sázkových her po třech letech prohibice po zjištění, že 20 % populace Ukrajinců dále hraje na zahraničních online kasinech, kde vytváří roční obrat přes 2 mld. USD.

Podobná situace je v Řecku, kde nelegální trh dosahuje stejného obratu 6 mld. EUR jako monopol legálního trhu. USA kvůli neúčinnosti postupně ustupuje od prohibice online gamblingu. Maďarsko aktuálně mění prohibici heren na regulovaný trh. V Norsku po 18 měsících prohibice hracích přístrojů se legislativa ustálila na regulovaném trhu videoloterních terminálů. 

Na příkladech států i obcí v ČR, které náhle přijaly prohibiční či výrazně regulační omezení, se ukázalo, že tato řešení nemají vliv na pokračující poptávku společnosti, která dále hraje na nelegálním trhu, který často řídí zločinecké organizace. Rovněž nedošlo k poklesu výskytu patologických hráčů a namísto zdanění regulovaného legálního trhu vznikly jen náklady na represi. Ukazuje se, že tento kontroverzní trh je možné řídit jen v rámci legální nabídky uspokojující poptávku společnosti a ekonomickými, preventivními a provozními opatřeními, které minimalizují sociální dopady a kriminalitu. Daňové výnosy z této činnosti lze použít na prevenci, léčbu a veřejně prospěšné projekty, zvyšující životní úroveň populace a snižující potřebu užívání těchto zdrojů.

PhDr. Petr Verosta
Český institut pro výzkum závislostí (CIAR)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…