Petr Žantovský: Praha ve stínu hákového kříže

05.05.2015 15:14

Po celý květen a červen je v pražské smíchovské galerii Portheimka k vidění unikátní výstava s názvem Praha ve stínu hákového kříže. Jde o kolekci (v řadě případů vůbec poprvé vystavených) fotografií Jaroslava Netušila z pražských ulic a zákoutí z období nacistické okupace a osvobození Rudou armádou před 70. lety.

Petr Žantovský: Praha ve stínu hákového kříže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Fotografie mapují každodenní realitu Protektorátu a jsou výmluvným dokladem pochmurnosti té doby. Tuto diváckou emoci umocňují ještě desítky vystavených dobových plakátů vyhlášek a oznámení protektorátní vlády i nacistických okupačních úřadů, které regulovaly tehdejší život obyvatel Čech a Moravy - od pokynů, jak zdravit říšskou vlajku, přes výzvy k šetření uhlím - až po vývěsky se jmény obětí heydrichiády. Exempláře výstavy pocházejí ze soukromé sbírky českého filmaře žijícího v Londýně Jana Kaplana a ze sbírek Oblastního muzea Praha východ v Brandýse nad Labem. Třetím rozměrem výstavy je zvuková koláž dobové hudby, nacistických pochodů typu Horst-Wessel-Lied - přes projevy protektorátních funkcionářů - presidenta Háchy, premiéra Krejčího a dalších - až po parodické skeče V&W z jejich rozhlasového vysílání z USA do vlasti v průběhu války. Kurátorem výstavy je Petr Žantovský, který pro vás připravil i tuto videopozvánku:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Žantovský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…