Petra Paroubková: Novým kanadským premiérem se stal feminista Justin Trudeau

20.10.2015 20:26

Na rozdíl od počátečního třetího místa v předvolebních průzkumech, kdy Noví demokraté (kanadská sociální demokracie) byli poprvé ve své historii na dosah vítězství, Liberálové parlamentní kanadské volby vyhráli.

Petra Paroubková: Novým kanadským premiérem se stal feminista Justin Trudeau
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková

Získali 184 křesel (39,5%), zatímco se Noví demokraté po jedenácti týdnech intenzivní kampaně propadli na třetí místo a získali 44 křesel (19,7%). Na druhém místě s 99 (31,9%) křesly skončili Konzervativci. Kampaň, která rozdělila voliče na několik táborů, byla na kanadské poměry neobvykle drsná. Trudeau se svojí stranou získal potřebnou většinu (která představuje minimálně 170 křesel).

Kanadu čeká období velkých změn, které Liberálové po dlouhém vládnutí Konzervativců slibovali. Budou to změny citelné především v oblasti zahraniční politiky, kde chce nová vláda stáhnout své vojáky z misí v Iráku a Sýrii a zaměřit se především na výcvik domácích jednotek a na humanitární projekty. Trudeau se také zavázal přijmout 25.000 syrských běženců a investovat 250 mil dolarů do tohoto procesu. Kanada se stáhne z programu bojových letounů, ve kterém je kromě ní dalších 11 partnerů (USA, Velká Británie, Austrálie, atd.).

Liberálové se mimo jiné soustředí na oblasti, kterým se Konzervativci odmítali věnovat. Jedná se především o vyšetřování zmizení a vražd původních obyvatelek, novelizaci protiteroristického zákona a legalizaci marihuany v Kanadě podobným způsobem jako v americkém Coloradu. Další rozsáhlé změny se patrně dotknout i domácí politiky. Celkově se dá očekávat, že Kanada se vydá novým směrem „pozitivní politiky“, kterou Trudeau sliboval během své kampaně.

Nový kanadský premiér je svěžím vánkem v zemi, kde dlouho vládli Konzervativci (deset let). Narodil se do rodiny bývalého kanadského premiéra Pierea Trudeau v jeho prvním funkčním období. Justin Trudeau se odmítal do politiky zapojit. To se však změnilo smrtí bratra a otce. Do parlamentu byl poprvé zvolen v roce 2008. V roce 2012 již po několikáté odmítl stát se volebním lídrem. Chtěl se věnovat manželce a třem malým dětem. Nakonec v roce 2013 s nominací souhlasil. Jeho rodina se aktivně zapojila do kampaně. Trudeau o sobě rád říká, že ho matka vychovala jako feministu. Ve věku 43 let se stává nejmladším kanadským premiérem v historii země. Řada komentátorů jej přirovnává k Johnu F. Kennedymu.

Petra Paroubková
(zdroje: Financial Times, The Independent, The Guardian, BBC)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …