Petra Sedláčková: Platí v ČSSD ještě presumpce viny?

29.12.2016 19:23

Pokud jde o premiéra Sobotku a jeho osobní zájmy, tak ty si pan premiér dokáže ošetřit. V případě, že ČSSD ve volbách do sněmovny, jak zatím naznačují trendy ve veřejném mínění, obdrží 10 – 12 % hlasů, bude mít tato strana nějakých 20 – 25 mandátů ve sněmovně.

Petra Sedláčková: Platí v ČSSD ještě presumpce viny?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Zájmem premiéra a předsedy ČSSD je tedy, aby měl co nejloajálnější poslanecký klub, resp. těch 20 – 25 osob co nejloajálnějších k němu. A také takových osob, aby málokoho napadlo, že by někdo z nich mohl být budoucím předsedou ČSSD. Zkrátka, Sobotka už hraje hru na své setrvání ve funkci i po volbách, které mohou skončit pro ČSSD naprosto katastrofálně. V malých krajích jako je Karlovarský či Liberecký pak může ČSSD mít jeden či žádný mandát a v těch větších krajích nejvýše dva mandáty.

Na poslední schůzi ÚV si vedení ČSSD prosadilo jakousi omezenou demokracii nebo hru na demokracii při sestavě kandidátních listin. Kraje musí sdělit vedení ČSSD nejprve předběžně jména lídrů a kandidujících, vedení je schválí či neschválí. A případně, pokud by návrhy byly příliš drzé, může vedení nominovat ze svého rozhodnutí, jaksi prezidiálně, nějakého kandidáta přímo z centra. A stranické referendum je už jaksi pouze formalita, která prostě proběhne, a když kandidátku neschválí, tak se postaví nová, která bude předsedovi Sobotkovi vyhovovat. Z obrodného programu před časem s velkým humbuk humbukem prosazeného na větší demokratizaci ČSSD toho Sobotkovi věru mnoho nezbylo.

Pokud jde o Sobotkovy osobní zájmy a zájmy celé zájmové skupiny Bisonů, Radka Pokorného a podobně, tak ty jsou, udržet si pozice za všech okolností, a když bude štěstí, tak i při tom bídném výsledku ve volbách, si možná A. Babiš ze staré známosti Sobotku a spol. přibere do vládní koalice.

Za 10 měsíců se samozřejmě pozice Babiše může ve volbách oproti dnešním průzkumům změnit k horšímu. Ale zatím to tak vůbec nevypadá. Kromě toho se připravuje další politická aliance, kterou vyskládávají lidovci spolu se Starosty, což jsou dvě strany, které mají know-how na sestavování kandidátek z krajských voleb s celou řadou regionálních subjektů, což jim může pomoci v každém konkrétním kraji k slušnému volebnímu výsledku.

Pokud lidovci se Starosty svou volební alianci domluví včas, aby si na ni veřejnost mohla zvyknout, a fortifikují kandidátky zajímavými osobnostmi, mají jako v zásadě nový politický subjekt možnost získat nějakých 12 – 15 % hlasů. A pak se může stát, že ČSSD vůbec nebude do příští vládní koalice vedené ANO potřeba. Anebo bude v takové koalici hrát druhé, možná bychom spíše řekli třetí housle.

Faktor, který může sehrát velmi negativní roli na průběh volebních preferencí ČSSD i na celkový volební výsledek, zejména v Ústeckém a Karlovarském kraji, ale i celostátně, je kauza ROP Severozápad.

Tou nejviditelnější personou v této kauze bude nesporně až do té doby, dokud bude starostou Chebu, sociální demokrat Petr Navrátil. Ten sice pozastavil své členství v ČSSD a vydal se, jak jinak, Březinovou cestou. Tady již Sobotka nezasáhnul. Na rozdíl od sestavy kandidátek...

Setrvání P. Navrátila ve funkci starosty Chebu bude pro ČSSD mimořádně zatěžující, a koaliční radniční strana ČSSD v Chebu – hnutí ANO – Navrátila ve vhodný okamžik z pozice starosty nepochybně shodí. Ale bude to až pár týdnů či měsíců před volbami. A už v dnešním prohlášení se od něj ANO distancovalo: Je to problém ČSSD a ta tento problém musí řešit.

Prostě, tato rána zvaná kauza ROPu Severozápad se pro sociální demokracii jen tak neuzavře ( i když, jak se zdá, všichni v kauze zúčastnění členové odešli z ČSSD či si pozastavili členství v této straně), do té doby, dokud bude ve funkci starosty Chebu Petr Navrátil.

B. Sobotka bude dělat, že o tom neví. Jako v případě K. Březiny na pražské radnici. Jak asi dopadnou příští volby na pražské radnici pro ČSSD s touto zátěží? Ve volbách před 2 lety měla ČSSD něco přes 10 % hlasů. Očekávám, že v těch příštích volbách za 2 roky bude mít nějakých 7 – 8 %, pokud bude takto pokračovat. A Ludvíkové a další se budou po vzoru B. Sobotky svých funkcí dále držet…

Petra Sedláčková

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…