Přemysl Čech: Začalo jaro. Zasejeme?

23.03.2014 10:25

V minulých letech jsem se s přicházejícím jarem párkrát pokusil osít české investiční políčko s akciemi, komoditami a podobnými plodinami v naději, že rozmnožím svá zrníčka, abych si mohl napéct víc koláčů.

Přemysl Čech: Začalo jaro. Zasejeme?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

lasy ale vyklíčily jen řídce, nevytáhly do výšky a já zjistil, že jsem oséval investiční úhor. Splakal jsem nad výdělkem a počítal ztráty. Není divu, že jsem se pak začal chovat jako Josef Kemr ve filmu Na samotě u lesa.

Na jaře jsem už nezasel a na podzim nebyl nervózní z toho, co sklidím. Ani kravku jsem nemusel prodat. Úspory jsem držel tak jako většina našinců na spořicích účtech a spekuloval, jestli mi stojí za to, přehodit je do jiné banky kvůli desetině procenta roční úrokové sazby.

Co letos? Tento týden se objevila zpráva, že ministr financí Andrej Babiš vybral z České národní banky státní peníze, které tam byly uložené, a investoval je na peněžním trhu. A ne málo. Bankovní tajemství se sice novinářům úplně prolomit nepodařilo, ale když vyjdeme z dostupných informací, že vloni měl stát v ČNB uloženo asi 50 miliard korun a letos se tam krčí zhruba tři, tak si můžeme udělat aspoň představu o rozsahu této transakce. Stejně tak nevíme, jaká byla ministrova investiční strategie.

Ale zdá se, že část peněz byla investována nakrátko, nejspíš do dluhopisů zemí jako je Itálie nebo Španělsko. No, já bych asi investoval jinak, ale je pravda, že stát se musí řídit jinou strategií než drobný investor. Ale i tímto způsobem zhodnotí Andrej Babiš výnosy ze státních peněz zhruba pětkrát lépe, než kdyby zůstaly ležet ve sklepeních respektive na účtech ČNB, a to je hezké. 

A shodou okolností mi tento týden volali asi čtyři makléři různých investičních ústavů s přesvědčováním, že právě teď je ta správná doba, abych jim svěřil své úspory, protože mají zaručeně spolehlivé recepty na jejich rozmnožení. Já, zvyklý z minulých let na relativně jednoduché fondy akcií, dluhopisů, peněžního trhu nebo komodit, jsem se nestačil divit. Nabídka je nepřeberná.

Na akciovém certifikátu můžete vydělat víc než na akcii samotné, zcela jednoduše dosáhnete na blue chipsové americké akcie, zajistit se můžete nemovitostním fondem, zlatem, stříbrem nebo sójovými boby. Máte, na co si vzpomenete servírované na stříbrném podnosu. Makléř vám slibuje neustálý kontakt a na internetu si můžete obchodovat úplně sami. Je to tak dokonalé, že ve vás klíčí podezření, že ta dokonalost má snad zakrýt něco s velkým Ň. - A tak si hledám na internetu.

Titulky praví, že: Na akciový trh se vrací dobrá nálada. Komodity se nadechují k vyšším výkonům. Zámoří navazuje na dosavadní zisky. A podobně. To vše v kontextu vcelku pozitivních zpráv o tom, že ekonomika – ať už ta světová nebo naše – se otřepává z nejhoršího. Tak nevím, ale asi hodím očkem na svůj spořicí účet a zkusím ho trochu rozmnožit. Letošní jaro by tomu mohlo opravdu přát. A když i kolega investor Andrej, tak proč ne já? 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.