Přemysl Votava: Ani vazalství, ani ustrašenost

04.01.2020 18:13

S Novým rokem, přichází mnohá předsevzetí. Hledáme vzory odvahy, statečnosti, touhu něco zásadního změnit.

Přemysl Votava: Ani vazalství, ani ustrašenost
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Připomenu jeden příběh odvahy, který se zrodil před 61 lety. Příběh o zapomenutém ostrově v Karibském moři, který živořil v sousedství největší velmoci světa. Ten ostrov nese jméno Kuba.

Před 61 lety se na něj zaměřily pohledy všech státníků světa. Tamní proamerická vojenská diktatura byla svržena, její vládce generál Batista 1. ledna 1959 uprchl do USA, do Havany za jásotu občanů vstoupili vítězní kubánští revolucionáři. Kuba se stala první zemí Latinské Ameriky, kde došlo k vítězství lidové revoluce nad všemocnými USA. Pro Spojené státy se před v té chvíli zrodil „velký“ problém a dodnes jim nedá spát. Kuba, to je šedesátiletý příběh o odvaze a statečnosti.

Již od počátků kubánské revoluce, Kuba čelila americké politice sankcí a vojenských hrozeb. Politika USA vyvrcholila v roce 1961 vyloděním tzv. kubánské exilové armády, v režii USA. Drtivá porážka agresora posílila revoluční Kubu. Tedy z dnešního pohledu, nic nového v politice USA. Svoji politiku Američané předvedli světu ve Vietnamu, Laosu, v Afghánistánu, Iráku, Sýrii, Jugoslávii, či Iránu.

Kuba svou statečností „nakazila“ celou latinskou Ameriku, ale i Afriku, Asii. Fidel Castro, Ernesto Che Guevara, se stali vzorem odvahy pro mladou generaci. Guevara na tričkách obletěl s revoluční písní „Cuba si, Yankee no“ celý svět. Podobnou cestu jako Kuba nastoupily i další státy Latinské Ameriky, Venezuela, Bolivie, Nicaragua, Argentina… Spojené státy musely změnit svoji politiku. Změnila se i Kuba, její úspěchy v lékařské oblasti, ve vzdělání, ve školství, sportu se staly její výkladní skříní.

V roce 2014 prezident USA Obama přiletěl do Havany, byly navázány diplomatické vztahy. Vítězná revoluce byla dovršena, Fidel Castro si mohl zapálit svůj vítězný doutník.

I po mnoha letech Kuba vzpomíná s vděčností na pomoc Československa v době, kdy Kuba bojovala o přežití. Měla být vyhladověna, pokořena... Nebyli jsme lhostejní. Tisíce studentů z Kuby dostalo v Československu vzdělání, naopak tisíce našich odborníků na Kubě předávali své zkušenosti. I díky naší vojenské pomoci statečná malá Kuba zvítězila nad mocným sousedem, nad politikou sankcí a nátlaku USA.

I přes přítomnost nezvaných hostů, tisíců vojáků USA na vojenské základně Guantanámo, jde Kuba svou cestou. Revoluční Kuba vzorem odvahy i pro naší Českou republiku. Narovnejme záda, poddanství, ustrašenost, se nesmí v nás zabydlet !!

Naši předkové vybudovali v roce 1918 Československo, které jsme po listopadu 1989 nechali zmizet…. Scházela nám odvaha o Československo bojovat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.