Přemysl Votava: Letná už toho pamatuje

15.07.2022 7:37 | Komentář

Letná za ta dlouhá léta by mohla vyprávět. Viděla bezpočet jásajících prvomájových průvodů, okázalých vojenských přehlídek, duněly tam tanky, děla i okované vojenské boty. Z letenské pláně zněly salvy děl při slavnostních událostech. Letná, to je i místo zrození dvou slavných fotbalových klubů Sparty a Slavie, než se přestěhovala do Vršovic. Na Letné stavěly své šapitó i slavné velké cirkusy.

Přemysl Votava: Letná už toho pamatuje
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

Letos, díky pohotovosti ukrajinských pořadatelů, můžeme zajít na Letnou a tam shlédnout Výstavu zničené a ukořistěné ruské vojenské techniky. Pořadatelům jistě dalo hodně práce dopravit z fronty tyto vzácné exponáty. Kolik to bylo kamionů? Jistě přijdou děti i znalci vojenské techniky, nebo jen tak lidé z dlouhé chvíle, možná i organizované výpravy autobusy z venkova. Televize, novináři i fotografové budou mít své slavné dny. Kdo bude mít zájem, může se vyfotografovat s ruským tankem.

Mám v ruce současnou publikaci „Praha ve stínu hákového kříže“ od historiků Jana B. Uhlíře a Jana Kaplana. Zajímavé, ale zejména poučné čtení i dobové fotografie. Obsahuje dokumenty z té pohnuté doby. Z doby, kdy vyřčené slovo na špatném místě, mohlo znamenat popravu, či koncentrák, také poslech zahraničního rozhlas byl přísně trestán, lidé mohli poslouchat jen tu oficiální propagandu Goebelse. Nacistická cílená propaganda měla vystrašit národ.

Je to již 80 let, co se konala v Praze – Holešovicích výstava Sovětský ráj, konala se z podnětu zastupujícího říšského protektora R. Heydricha. Nacistická propaganda chtěla vyžehlit zdrcující porážku 6. německé armády u Stalingradu, kterou s nadějí prožívaly okupované národy Evropy. Proklamovaným cílem bylo varovat český národ před bolševickou hrůzovládou. Návštěvníci měli k vidění ruské a ukrajinské chatrče, ale i množství trofejních zbraní od tanků po letadla. Od 28. února do dubna 1942 tuto výstavu shlédlo na 300tisíc návštěvníků. Výstava byla nejspíše zdarma, školní dítka měla školní volno. Organizátoři jistě nezapomněli ani na organizované výpravy. Nejspíše mezi prvními přišli i ministři protektorátní vlády. Fotografové i novináři se činili. Češi však věděli své…

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Válka na východě Evropy není tím, čím bychom se měli chlubit. Za každým zničeným tankem, sestřeleným letadlem, či zničeným obrněným vozem je nutno vidět i ty padlé. Kdysi někdo slavný řekl: “válka je vždy selháním politiků“. Válka to nejsou jen oběti, to jsou i zničená obydlí, nemocnice, je to i inflace, znehodnocené vklady… Přitom stále mezi námi žijí lidé, kteří prožili druhou světovou válku osobně. Oni přežili, miliony jiných v této válce padli, byli umučeni v německých táborech smrti. Však jen v Československu zemřelo více než 300 tisíc jeho občanů, našlo zde svůj hrob přes stoti tisíc padlých hrdinů, dnes jejich památku se skoro stydíme připomenout. Rusové, Ukrajinci, Kazaši, Bělorusové …měli své rodiny, své touhy. Dějiny převracíme podle větru odkud vane. Někdy se nám ty dějiny až nepříjemně vrací.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…