Přemysl Votava: Lidice

11.06.2021 9:01 | Komentář

Je to 79let od lidické tragédie. České Lidice, hornická vesnice nedaleko Kladna, se stala 10. června 1942 výkladní skříní německého „pořádku“ v okupovaném Protektorátu. Vyvražděné Lidice nebyly jediné, za 14 dní postihl podobný osud i obec Ležáky na Vysočině. V této souvislosti nelze zapomenout na tisíce podobně vyvražděných vesnic zejména v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, v Polsku… Mezi nimi byla i Česká Volyně, obec na Ukrajině.

Přemysl Votava: Lidice
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

Lidice byly německými „ protektory“ prezentovány občanům „Protektorátu“ jako důkaz pevné německé okupační ruky. Měly být odplatou či trestem českému národu za zdařilý atentát na říšského protektora generála R. Heydricha. Lidice byly vybrány zcela nahodile. Nebyl jediný důkaz o spojení s atentátem. Německá odplata měla vyvolat strach, hrůzu. Lidice měly být vymazány z mapy. K.H. Frank, vůdce sudetských Němců a představitel správy Protektorátu, byl osobně přítomen této lidické exekuci. Německá statistika smrti z 10. června 1942 je hrůzná.

Bylo popraveno 173 mužů ve věku od 14 do 84 let. Nacisté ve svém konání byli vždy přesní i důkladní. Proto o několik dnů později bylo dodatečně popraveno dalších 26 občanů Lidic a mezi nimi i dva patnáctiletí chlapci, kteří unikli popravě při prvním „třídění“ obětí v Lidicích.

196 lidických žen bylo odtrženo od svých dětí. Lidické ženy byly převezeny do koncentračního tábora v Ravensbrücku, z nich 53 bylo v táboře utýráno či zemřelo na pochodech smrti.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Nejhrůznějšího zločinu se němečtí okupanti však dopustili na lidických dětech. 82 dětí z Lidic bylo popraveno 2. 7. 1942 v polském Chelmu v plynových vozech. Pouze několik dětí bylo dáno na převýchovu do německých rodin. Domů do Lidic se vrátilo jen 17 dětí…

Odkaz Lidic, Ležáků... se ztrácí z naší paměti. Kdo z dnešních studentů zná tento příběh statečnosti obyvatel z Lidic, z Ležáků, který se odehrál před 79 lety? Učebnice jsou strohé, dokonce podléhají novodobému výkladu dějin. Hrdinové odboje jsou dnes kádrováni i v hrobě. Jména hrdinů upadají v zapomnění. Umírají poslední pamětníci. Z viníků války se vytváří oběti… Slova omluvy se již nevyžadují.

A tak německý kancléř Helmut Kohl v souvislosti s podpisem Česko-německé deklarace neodjel do Lidic pokleknout, jako to učinil Willy Brandt ve Varšavě, ale zašel si na Václavské náměstí koupit šunkovou kýtu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …