Přemysl Votava: „Panská jednota“ na koni, chystá se na štvanici?

14.01.2018 20:08

Je po prvním kole prezidentských voleb. Hlasy jsou sečteny, ve všech krajích mimo Prahu, zvítězil Miloš Zeman. Zeman zcela ovládl první kolo prezidentské volby a v porovnání s rokem 2013 svůj zisk z I. kola dokonce navýšil, tedy z 24,21 % v roce 2013 na dnešních 38,5 %. V některých krajích se dokonce přiblížil k 50 %… Severomoravský kraj 49,25 %, Ústecký kraj 47 %, Olomoucký kraj 45 %, Karlovarský 44 %... Mapa republiky se zcela pokryla jeho vítěznou barvou.

Přemysl Votava: „Panská jednota“ na koni, chystá se na štvanici?
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Hlavní favorit pravicové opozice Jiří Drahoš získal v I. kole 26,6 % a výsledky těch ostatních z „Panské jednoty“ jsou skromné, ten nadějemi a médii hýčkaný Horáček získal 9 % a bývalý premiér Topolánek jen 4 %. Přesto dnes „Panská jednota“ slaví, sčítá i násobí, procenta sem, procenta tam, ještě nalákat váhající i kývaly, něco naslibovat...

Přijímá také hold a podporu od ostatních poražených… Naděje na vítězné tažení rostou… Ona ta volební matematika často nevyjde. V roce 2013 v I. kole „penzista z Vysočiny“ M. Zeman získal 24,21 %, Schwarzenberg 23,40 %, těsné vítězství. Přesto ve II. kole Zeman (54 %) zcela jasně porazil médii hýčkaného Schwarzenberga (45 %), získal tak o 9 % více hlasů.

Většina těch poražených, jak z roku 2013, tak i z loňských parlamentních voleb, opět cítí svou šanci. Po pět let v sobě dusili nenávist, dnes touží po odplatě. Kolem svého favorita, toho milého, ale zcela politikou nepolíbeného akademika Jiřího Drahoše se shlukují, jak ti neúspěšní z prvního kola, tak i pravicová parlamentní opozice.

Je otázkou, kde byl ten vzácný muž po ta dlouhá léta? Proč nebyl dříve nikým osloven…? Nemá být dnes jen výkladní skříní klání o Pražský hrad?

Prezident Miloš Zeman je statečný muž, je možné, že bude tím osamělým vojákem proti té široké koalici těch z „Panské jednoty“. Nic nového… V prezidentské kampani bude hájit jak české národní zájmy, ale i ty sociální zájmy občanů. Tedy zejména z těch tak často zapomenutých koutů Ostravska, Ústecka, Karlovarska, Olomoucka, z Vysočiny… tedy zejména z míst, kde také dostal nejsilnější mandát. Dokonce ještě výraznější než v roce 2013.

Současný vývoj v Evropě i ve světě vyžaduje mít silnou vládu i silného prezidenta. Česká republika stojí na křižovatce, tak jako často v minulosti… v dávné i nedávné české historii. Byly to Lipany, tak i tragická Bílá hora, nebo doby smutku v roce 1938 či v únoru 1948… Připomínám, že i tehdy se v Praze jásalo a slavilo s novým panovníkem. Ti poražení pak prchali ze země. Dnes žijeme ve 21. století… Na Staroměstském náměstí nebudou popravováni čeští stavové, jako ti z roku 1621. Nepřijdou ani hrdelní tresty ani mnohaleté žaláře či ztráta majetku, jako v době poúnorové…

Tak snad po tom „avizovaném“ vítězství nepřijde ani ta štvanice…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…