Přemysl Votava: Peklo má adresu Osvětim

21.01.2015 20:49

Koncentrační tábor Osvětim se stal místem hrůzy, která děsí i dnes. Německá nenávist, zde byla dopracována do neskutečné dokonalosti. Osvětim se stala „výkladní skříní “ nacistického „konečného řešení židovské otázky“.

Přemysl Votava: Peklo má adresu Osvětim
Foto: auschwitz.org
Popisek: Koncentrační tábor Osvětim

27.ledna si připomínáme 70. výročí osvobození Osvětimi. Přes snahy novodobých vykladačů dějin, to byla Rudá armáda, která bojovou cestou od Moskvy, Stalingradu, Charkova, Kyjeva, osvobodila koncentrační tábor Osvětim. Z několika milionů nacistických otroků, zde přežilo posledních 7650 lidských trosek. Svět se nad tímto zvěrstvem otřásl, otřásl se nad hrůzou, která následně obletěla celý svět.

V lednu si připomínáme vedle Osvětimi i osvobození polské Varšavy Rudou armádou. Varšava byla první metropolí Evropy, která měla na Hitlerův rozkaz, zmizet z mapy světa. Obdobně měla zmizet Moskva, Stalingrad, Leningrad….. V květnu 1945 protihitlerovská koalice slavila vítězství. Osvobozená Evropa se radovala i tančila.

Pamětníci této války již většinou nežijí. Zbyly jen hroby, pomníky a vzpomínky. Pro připomenutí i varování. Za hitlerovským Německem zůstaly desítky milionů mrtvých, miliony zmrzačených, rozvrácené státy, zničená města…..

Politici nad troskami Evropy, slibovali světu mír na věčné časy. Byla to prázdná slova, plané sliby. Válečné hrůzy jsou dnes v přímém přenosu. Vidíme zničená města v Palestině, Iráku, Sýrii, Libyi, Afganistanu…. Opět statisíce mrtvých, statisíce běženců, miliony hladovějících.I Evropa se vydala na cestu války. Za pokryteckými slovy o demokracii a svobodě, začalo tažení na Východ. Ukrajina se zmítá ve válečném šílenství, jsou záměrně bombardovány nemocnice, školy, domovy v Donbasu. Děti umírají na cestě k domovu…..Evropa mlčí. NATO ani EU se neponaučily z historie.

Jednotná protihitlerovská koalice zachránila tehdy svět. Její velcí politici i přes ideové rozpory našli vždy řešení k záchraně evropské i světové civilizace. Byli si zároveň vědomi, že největší tíhu války nesl Sovětský svaz. Byla to také Rudá armáda, která došla až do centra hitlerovské říše, do Berlína.

Je povinností nás všech, si připomenout výročí konce války důstojně. Tedy bez lží a ideologických nánosů. Ti mrtví, co mnohdy odpočívají na společných válečných hřbitovech, si ruce už podali. Mezi nimi odpočívají i naši hrdinové. Československo si svoji svobodu muselo vybojovat, na válečné frontě i doma v odboji. Nestáli jsme v koutku, neposílali jsme kolaborantské legie na východní frontu. Naopak, bojovali jsme na všech frontách této války. Rozsudek smrti nad říšským protektorem R. Heydrichem, vzbudil úctu celého světa. Za německým řáděním zůstaly vypálené Lidice, Ležáky, Ploština, statisíce zavražděných, zničená země. Nedovolme překreslovat dějiny této strašné války, z viníků války dělat oběti.

Nedovolme ničit odkaz válečných hrdinů. Nedovolme, aby fašismus opět zvedl hlavu. Nedovolme  připravovat plány k novému tažení na Východ! Nezapomínejme ani na Peklo, zvané Osvětim. „Kdo nectí minulost, musí ji prožít znovu “. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.