Probuď domy a ProAlt: Barevná Ostrava – Zastavme nenávist

22.07.2015 14:58

Iniciativa Probuď domy ve spolupráci s iniciativou ProAlt pořádají v sobotu 25.7. v 14:00 u fontány na zastávce Elektra na Nádražní ulici v Ostravě shromáždění s názvem Barevná Ostrava – Zastavme nenávist reagující na vzrůstající xenofobní vlnu v české společnosti. Shromáždění je symbolickým protipólem akce pořádané tentýž den neonacisty na Masarykově náměstí.

Probuď domy a ProAlt: Barevná Ostrava – Zastavme nenávist
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Iniciativa Probuď domy ve spolupráci s iniciativou ProAlt pořádají dne 25.7. v 14:00 u fontány na zastávce Elektra na Nádražní ulici v Ostravě shromáždění s názvem Barevná Ostrava – Zastavme nenávist reagující na vzrůstající xenofobní vlnu v české společnosti. Shromáždění je symbolickým protipólem akce Ostrava proti invazi pořádané neonacisty a příznivci krajní pravice na Masarykově náměstí.

Smyslem shromáždění je demonstrace solidarity s uprchlíky a vyjádření odporu vůči nenávistným tendencím typu „oprátek pro vlastizrádce“ či skandování hesel „budete viset“, jež jsou typické pro demonstrace „proti uprchlíkům a islámu“, jejichž počet v poslední době v České republice stoupá. „Myslíme si, že je třeba říct jednoznačné NE snahám populistů a na ně napojených ultrapravicových radikálů využít společenskou a sociální frustraci lidí k získání moci a omezení občanských práv. Před dvěma roky byly záminkou k jejich agresívním akcím Romové, nyní to jsou zase uprchlíci. Podstata těchto akcí a motivace jejich organizátorů jsou však stále tytéž,“ říká Ondřej Marek z ostravsko-opavského ProAltu.

Nově vzniklý neformální ostravský kolektiv Probuď domy se zabývá sociálními tématy jako nedostatkem dostupného bydlení či byznysem s chudobou. „Chtěli bychom upozornit, že za hluboké problémy naší současnosti – například najít důstojně placenou práci či přístupné bydlení – opravdu nemohou muslimští uprchlíci,“ říká Klára Šebestová z Probuď domy.

Sobotní shromáždění symbolicky navazuje na úspěšnou akci s názvem Barevná Ostrava pořádanou před téměř dvěma lety, jejímž cílem bylo poukázat na to, že Romové nejsou nepřítelem společnosti. „V jednu dobu se strach pokoušel vybít na nejchudších Romech na dně společnosti, dnes vidíme něco podobného, kdy se lidé v otřásajícím se světě zoufale vrhají na jiné neprivilegované – uprchlíky ze zemí rozvrácených mj. i západními vojenskými intervencemi,“ dodává Jiří Karen z iniciativy ProAlt.

Shromáždění Barevná Ostrava – Zastavme nenávist by mělo také uvést na pravou míru řadu předsudků a mýtů, kterými některá masmédia a šikovní populisté občany manipulují.  „Spojování hlav uřezaných tzv. Islámským státem, lidí prchajících před jeho terorem a islámu jako náboženství je vrcholem falešné demagogie na hranici s absurditou,“ říká Jiří Karen.

Na shromáždění proběhne řada aktivit, které by měly vystavět pozitivní alternativu štvavé nenávisti. Místo šibenic nabídne kvalitní arabské jídlo, místo hrozeb „budete viset“ si budou moci účastníci vyslechnout poezii a hudbu. Vrcholem by měla být soutěž o největší „hum(m)us“. „Osobně bych si tipl, že by to mohl být výrok Martina Konvičky, že by 16 procent Čechů sympatizujících s uprchlíky mělo být zbaveno občanských práv i za cenu uzavření hranic,“ říká Tomáš Vávra z Probuď domy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…