Protikorupční Kverulant: Brno povolilo další nebezpečné billboardy. To musí být korupce

06.04.2016 16:20 | Zprávy

Přestože dopravní policie vydala dobře zdůvodněné negativní stanovisko k výstavbě dvou nových billboardů v centru Brno tak je stavební úřad povolil. Jde o běžnou praxi.

Protikorupční Kverulant: Brno povolilo další nebezpečné billboardy. To musí být korupce
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

V lednu letošního roku požádala úřednice stavebního úřadu městské části Brno-střed Krajské ředitelství Policie Jihomoravského kraje o vyjádření ke stavbě dvou nových reklamních nosičů v zelené ploše při ulici Hladíkova. Policisté vydali jednoznačně nesouhlasné stanovisko. V odůvodnění nebezpečnosti z hlediska bezpečnosti se píše, že plánované billboardy by stály v bezprostřední blízkosti přechodu pro chodce a odpoutávaly by pozornost od semaforů. Navíc by hrana billboardů by byla těsně u okraje vozovky, což by představovalo vážný problém při nehodách, ke kterým v tomto místě často dochází. Podle policistů by tak zamýšlená stavba odporovala Zákonu o silničním provozu hned v několika bodech. Stavební úřad Brno–střed však nesouhlas policie zcela ignoroval. Úředníci 11. března vydali územní souhlas se stavbou obou nosičů.

Ing. Petr Marčišák z facebookové skupiny Nechceme billboardy v Brně , která jako první na případ dvou nových billboardů upozornila k tomu dodává: „Postup úřednice je nepochopitelný. Díky tomuto souhlasu si firma provozující billboard zajistí slušný příjem na dalších 5 let a zbytek Brňanů bude mít akorát další nebezpečný billboard v centru města navíc."

Ing. Vojtěch Razima, ředitel obecně organizaceKverulant.org, která bojuje proti billboardům již mnoho let je komentuje chování radnice ještě kritičtěji: „Já si nedovedu udělení souhlasu se stavbou nových billboardů navzdory dobře odůvodněnému negativnímu stanovisku dopravní policie jinak, než korupcí.“

Neziskové organizace v čele s Kverulantem už delší dobu vyzývají k tomu, aby bylo stanovisko policie při schvalování billboardů závazné. Do připravované novely stavebního zákona se ale tento návrh vůbec nedostal. Ministerstvo pro místní rozvoj, které se loni zasadilo o zrušení Pražských stavebních předpisů, to poněkud nejasně vysvětluje tím, že takové nařízení do stavebního zákona nepatří.

O tom, jak vážné následky mají kolize s billboardy, přitom svědčí dvě nedávné nehody. Začátkem března se na dálnici D8 kousek za Prahou po nárazu do sloupu velkoplošného billboardu zabil řidič osobního auta. S vážným zraněním vyvázl řidič, který ani ne o dva týdny později vlétl do billboardu stojícího v zatáčce u sjezdu z ulice 5. května na pražskou Jižní spojku. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

12:17 Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

Výsledek voleb do Evropského parlamentu je dalším dokladem, že selhalo trestní stíhání jako prostřed…