Protonové centrum začalo od VZP vymáhat škodu. Pořád se však chce dohodnout

26.08.2013 18:42

Protonové centrum upřednostňuje dohodu a léčbu pacientů, nikoliv soudní spor s VZP.

Protonové centrum začalo od VZP vymáhat škodu. Pořád se však chce dohodnout
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

Pro dnešní zasedání dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) připravilo pražské protonové centrum rozsáhlý materiál, jehož smyslem bylo nabídnout vstřícné řešení, které bude v zájmu pacientů, povede k věcným jednáním a ukončení sporů. Protonové centrum opakovaně deklaruje, že upřednostňuje dohodu umožňující léčbu českých pacientů, nikoli soudní spory.

V důsledku přístupu VZP a díky časově náročnému systému schvalování léčby, který ve vztahu k protonové léčbě VZP zavedla, se protonová léčba stala pro pacienty VZP v podstatě nedostupnou. Podle Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky je jen v ČR každoročně 3000 až 4500 pacientů, kterým by měla být indikována protonová léčba. Veškeré vstřícné kroky a návrhy ze strany protonového centra byly až dosud ze strany vedení VZP ignorovány.

Proto se pražské centrum rozhodlo podniknout příslušné právní kroky. To zahrnuje i vymáhání konkrétní vyčíslené škody za období do konce června, který podle znaleckého posudku činí 93.467.000,- Kč. Protonové centrum vždy upřednostňovalo a dále upřednostňuje vyřešení sporu s VZP dohodou, která umožní zpřístupnění protonové léčby všem potřebným pacientům, pojištěncům VZP. V rámci vstřícného přístupu je pražské protonové centrum připraveno s VZP jednat o úpravě podmínek poskytování zdravotní péče tak, aby nemuselo dojít k údajně skokovému zásahu do stávajícího systému léčebné péče v oblasti onkologie.

Prakticky to znamená postupné zvyšování léčených pacientů do roku 2016. Konkrétní nabídka byla již VZP zaslána. Pokud VZP bude přístupna věcným jednáním v zájmu pacientů, je pražské protonové centrum připraveno ke smírnému vyřešení sporu. Není zájmem protonového centra získat soudně náhradu zisku, ale naopak použít peníze ze systému veřejného zdravotního pojištění k léčbě českých pacientů. Cena léčby v pražském centru je nyní při navrhovaném mixu diagnóz 467.000,- Kč, tedy zdaleka nejmenší mezi všemi zahraničními protonovými centry.

Indikace k protonové terapii jsou shodné s indikacemi používanými v protonových centrech ve světě. Tyto indikace byly podrobně zpracovány Odbornou radou PTC a odrážejí ty klinické situace, kdy je třeba uchránit nemocného před trvalými devastujícími následky léčby (radioterapie u dětí, maligní lymfomy, nádory hlavy a krku), nebo ty indikace, kde jsou výsledky současné terapie naprosto nedostatečné (nádory slinivky břišní, vybrané plicní nádory), dále kde protonová terapie výrazně snižuje rizika komplikací a zvyšuje kvalitu života (prostata). Tyto indikace byly předloženy výboru Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky (SROBF) v lednu 2013 a výbor je vzal na vědomí bez připomínek.

Institute of Health Economics and Technology Assesment (iHETA) vypracoval HTA analýzu využití protonové terapie v České republice při léčbě onkologických pacientů, která potvrzuje, že cena protonové z dlouhodobého hlediska plátci zdravotní péče přináší výraznou finanční úsporu díky významně lepší kvalitě života pacientů, kteří po šetrnějším ozáření netrpí zbytečně nežádoucími dlouhodobými účinky a mají podstatně větší šanci na vyléčení. Kupříkladu při léčbě 600 českých pacientů s karcinomem prostaty přinese protonová terapie českým zdravotním pojišťovnám roční úsporu 54 milionů korun. Slovenská VšZP již tuto ekonomickou výhodu zohlednila a pacienty do pražského centra posílá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…