Průzkum: ČSSD uteče k ANO zhruba 22 procent voličů

13.10.2017 9:20

Agentura Median se ve svém průzkumu týkajícím se volebních preferencí před volbami do Poslanecké sněmovny nevěnovala pouze hodnotám volebních preferencí, ale zjišťovala také, zda a kam hodlají přeběhnout voliči oproti posledním volbám.

Průzkum: ČSSD uteče k ANO zhruba 22 procent voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Jak už jsme psali (ZDE), hnutí ANO by podle tohoto průzkumu získalo 27 % hlasů voličů, ČSSD 13, 5 %, KSČM 12,5 %, ODS 9,5 %, TOP 09 7 %, SPD T. Okamury 6,5 % a Piráti a lidovci shodně 6 %. Před branami Sněmovny by zůstali Starostové se 4 % hlasů a zelení s 2,5 % voličů.

Zajímavé jsou však také údaje (ZDE) týkající se podílu voličů, kteří se chystají stranu, jíž volili v posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 volit i v nadcházejících volbách, Z tohoto pohledu mají nejvěrnější voliče KSČM společně s Piráty, kde se pro opětovnou volbu vyslovilo 83 % dotázaných. Za nimi následuje hnutí ANO, které hodlá znovu volit 77 % dotázaných, čtvrtá v tomto pořadí je ODS, již hodlá opětovně volit 75 % dotázaných, na pátém místě tohoto žebříčku jsou lidovci s 66 % opětovných voličů. Až šestá je sociální demokracie, kterou hodlá znovu volit 55 % z těch, kteří ji volili v roce 2013, a ještě pod ní je TOP 09, pro kterou je opětovně rozhodnuto 54 % dotázaných. A zcela poslední v tomto žebříčku jsou zelení, kterým podle Medianu zůstane věrných 53 % voličů.

Pokud se podíváme, kam stranám utíkají voliči, zjistíme, že hnutí ANO utíkají voliči do všech směrů, ale souhrnně nejvíce jich avizuje, že nepůjde volit nebo že nejsou rozhodnuti, koho volit, a to 6 %. K ČSSD hodlají od hnutí ANO utéci 3 % voličů a 3 % k ODS (5 % z těch, kteří v roce 2013 volili hnutí ANO, již v některých následujících volbách barvy hnutí ANO opustili a vrátili se zpět k ODS). 3 % voličů ANO avizují volbu Okamurovy SPD, ovšem již 9 % z těch, kteří v roce 2013, k SPD dříve přešla a hodlá je volit i nyní.

Největší hromadný odliv zaznamenává podle Medianu ČSSD, od které odchod k hnutí ANO avizuje 22 % z těch, kteří v roce 2013 volili ČSSD. Z 15 % voličů, kteří ČSSD volili v roce 2013, jsou už nyní voliči hnutí ANO. Lze tedy konstatovat, že přesun voličů ČSSD k hnutí ANO nejen že trvá, ale navíc nabírá na tempu. Dalších 9 % z těch, kteří v roce 2013 volili ČSSD, v nadcházejících volbách k urnám nepřijde nebo není rozhodnuto, koho bude volit. Ke komunistům od ČSSD avizuje „útěk“ 5 procent voličů.

Stejně jako ČSSD také KSČM ztrácí své voliče nejčastěji jejich přechodem k hnutí ANO, kdy 7 % komunistických voličů z posledních sněmovních voleb avizuje volbu hnutí ANO a 3 % z těch, kteří komunisty volili v posledních volbách do Sněmovny, jsou voliči ANO již nyní. Zajímavé je, že k sociální demokracii voliči komunistů téměř neutíkají a stejně tak jako k SPD hodlá komunistům v nadcházejících volbám přejít pouze 1 % voličů. 6 % voličů komunistů avizuje, že nepůjde k volbám či není rozhodnuto, koho volit.

TOP 09 ztrácí nejvíce voličů ve prospěch ODS, ke které v následujících volbách avizuje přechod 10 % někdejších voličů TOP 09, přičemž 11 % z těch, kteří v roce 2013 volili TOP 09, jsou již současnými voliči ODS. A také TOP 09 ztrácí část voličů ve prospěch hnutí ANO, kam směřuje 8 % jejích voličů. Nevoličů či nerozhodnutých voličů z řad bývalých voličů TOP 09 avizuje Median 6 %.

ODS ztratí dle Medianu ve prospěch ANO 5 % voličů a 7 % jejích voličů není rozhodnuto, koho volit či k volbám nepřijde.

Okamurovu SPD (bývalému Úsvitu přímé demokracie T Okamury) hodlá k ANO utéci 13 % voličů a 15 % jeho voličů k volbám nepřijde vůbec nebo neví, koho bude volit. Stejné procento voličů pak Okamura ztratí ve prospěch ostatních, v průzkumu nevedených stran. K sociální demokracii hodlají přijít 3 % Okamurových voličů.

KDU-ČSL zřejmě ztratí své voliče zejména ve prospěch STAN, kdy 12 % současných voličů lidovců avizuje, že v nadcházejících volbách zvolí Starosty, a 6 % voličů KDU-ČSL hodlá přejít k hnutí ANO.

Piráti ztrácejí své voliče zejména ve prospěch Zelených, a to 3 % hlasů (stejný počet voličů zelených však hodlá tentokrát dát svůj hlas Pirátům).

Velký zástup voličů dokáže hnutí ANO čerpat také z bývalých nevoličů a prvovoličů, kdy 12 % prvovoličů avizuje volbu hnutí ANO, přičemž druhou nejsilnější stranu, ČSSD, hodlá volit pouze 1 % prvovoličů. Sympatiím se krom hnutí ANO těší u prvovoličů také Piráti, jejichž volbu avizuje 7 % prvovoličů, SPD, jíž hodlá dát svůj hlas 5 % prvovoličů, stejně jako TOP 09.

Z tohoto průzkumu Agentury Median je jasně vidět, že hlavní síla hnutí ANO spočívá v tom, že dokáže velmi silně odsávat voliče všem tradičním politickým stranám bez ohledu na jejich umístění v politickém spektru. A zcela nejlépe se mu daří přebírat voliče sociální demokracii. To by pro ČSSD mělo být velkým varováním, pokud by chtěla a měla možnost vstoupit s hnutím ANO do vládní koalice. Strategie mlčení či tichého kuňkání úspěchů vlády – navíc bez vyzdvihnutí práce sociální demokracie – někde, kde si toho téměř nikdo nevšimne, není dobrá strategie…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka