Průzkum: Levné letenky se mohou prodražit

03.08.2017 9:05

Levné letenky se mohou prodražit kvůli vysokým nákladům na dopravu z letiště do centra města. Cenovým rekordmanem je švédský Stockholm. Skandál na Azurovém pobřeží - absolutním vítězem je letiště v Nice s překvapivě levnou a rychlou dopravou.

Průzkum: Levné letenky se mohou prodražit
Foto: Wikipedia/Milan Nykodym/CC
Popisek: Airbus A319CJ

GoEuro, cestovní platforma, která umožňuje vyhledávání a rezervaci vlaků, autobusů a letenek po celé Evropě, zanalyzovala hlavní evropská letiště. Výsledkem je srovnání letišť s nejsnadnější dopravní dostupností do centra města. GoEuro do srovnání zahrnulo 76 evropských letišť ve Španělsku, Velké Británii, Německu, Portugalsku, Švédsku, Itálii, Irsku, Francii, Lucembursku, Nizozemsku, Belgii, Polsku a České republice. Letiště byla vybrána na základě množství odbavených cestujících v roce 2016 (Eurostat). Každé letiště bylo ohodnoceno ve třech kategoriích: vzdálenost od centra města v kilometrech, doba trvání cesty v minutách a cena za nejrychlejší způsob dopravy, jaký městská hromadná doprava v dané lokalitě nabízí.

První místo ve srovnání obsadilo letiště Nice (NCE) na francouzském Azurovém pobřeží. Nachází se 5 minut vlakem od centra města a cesta vyjde na pouhých 47 Kč. Následuje letiště Lanzarote (ACE) na španělských Kanárských ostrovech, kde je možné dopravit se z terminálu autobusem do centra za 10 minut a 37 Kč. Třetí místo obsadilo letiště v Birminghamu (BHX), které od centra dělí 9 minut vlakem a zaplatíte za ni 105 Kč. Všechna analyzovaná letiště lze v této interaktivní tabulce snadno filtrovat podle jednotlivých parametrů (například letiště s nejdražším či nejlevnějším spojením), které dohromady pomohly sestavit celkové pořadí.

Celkové pořadí, které je k dispozici ve formě interaktivní tabulky, GoEuro porovnalo s interními daty o rezervacích a vzniklo pořadí letišť nejfrekventovanějších mezi cestujícími z České republiky, která jsou zároveň snadno dostupná městskou hromadnou dopravou. Této tabulce vévodí letiště ve Frankfurtu nad Mohanem s 10 minutami 126 Kč. Následuje Amsterdam, který je nejen častou cílovou destinací, ale také přestupním místem na delších cestách. Cesta z letiště do centra Amsterdamu trvá vlakem 14 minut a vyjde na 110 Kč. Třetí se umístilo letiště v Bruselu. Nejrychlejší dopravu do centra i v tomto případě zajišťuje železniční doprava. Cesta trvá 17 minut a stojí 230 Kč.

V projektu hodnocení letišť padala i další nej. Například letiště položené nejdále od města - Frankfurt Hahn, od centra Frankfurtu nad Mohanem ho dělí 126 km. Naopak nejblíže centru se nachází letiště v Brémách, pouhé 4 km. Cestující, kteří koupí levné letenky do Stockholmu, budou možná zaskočeni cenou, kterou budou po příjezdu nuceni zaplatit za cestu z letiště. Jednosměrná jízdenka na vlak stojí 758 Kč. Naopak za hubičku je doprava z letiště v polské Vratislavi. Za jízdenku na autobus tady zaplatíte 19 Kč.

Co se týká času, rekordmanem je, stejně jako u vzdálenosti, letiště Frankfurt Hahn. V autobuse si cestující posedí 85 minut. Naopak nejrychleji vám cesta uteče v Nice, které je celkovým vítězem srovnání letišť s nejlepší dopravní dostupností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…