Radek Sárközi: Škrt ve státním rozpočtu nelze opravit, hrozí propuštění 5000 pracovníků nebo snížení platů učitelů

13.12.2020 9:10

Vláda ve svém návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2021 se snížením financí o 1,2 miliardy korun na asistenty pedagoga počítala, a to bez ohledu na skutečnost, zda bude příslušná novela inkluzivní vyhlášky schválena, nebo dojde k její změně.

Radek Sárközi: Škrt ve státním rozpočtu nelze opravit, hrozí propuštění 5000 pracovníků nebo snížení platů učitelů
Foto: Eugen Kukla
Popisek: Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi

Stejnou informaci o plánovaném snížení výdajů na inkluzivní vzdělávání obsahoval již loni schválený rozpočtový záměr na rok 2021. Za Pedagogickou komoru jsme na problém s plánovaným propouštěním asistentů pedagoga v roce 2021 upozorňovali již loni. MŠMT tehdy odpovědělo písmně na můj dotaz, že se propuštění bude týkat 2 600 plných úvazků, což se vzhledem k praxi, že asistenti pedagoga často pracují na poloviční úvazek, týká přibližně 5 000 zaměstnanců, kteří přijdou o zaměstnání. (Více ZDE)

Druhou variantou je, že budou platy asistentů pedagoga uhrazeny na úkor nenárokových složek určených pro platy učitelů. Jiná než tato dvě uvedená řešení nejsou v tuto chvíli možná. Jelikož již proběhlo 2. čtení návrhu zákona o státním rozpočtu v Poslanecké sněmovně, nemůže už žádný poslanec navrhnout změnu, aby se finance na asistenty pedagoga dodatečně navýšily...

Učitelé tak buď zůstanou sami na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, protože dojde k masivnímu propuštění asistentů pedagoga, nebo budou mít v roce 2021 nižší plat, než je slibovaných 109 % stavu v roce 2020. Vláda by tak nesplnila své programové prohlášení ohledně růstu platů učitelů do konce volebního období na 150 % stavu z roku 2017.

Mgr. Radek Sárközi
Pedagogická komora, z. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…