Radim Hreha: Jak pracuje veřejnoprávní mediální trio (ČTK, ČT, ČRo)

20.10.2016 14:51

Česká tisková kancelář přes své informační lapsusy, si v žurnalistických kruzích udržuje image agentury, jejíž zprávy se neověřují. Podle kodexu ČTK i novinářské teorie, jsou totiž ověřené minimálně ze dvou nezávislých zdrojů. Teorie je však věcí jednou, praxe pak věcí druhou.

Radim Hreha: Jak pracuje veřejnoprávní mediální trio (ČTK, ČT, ČRo)
Foto: Archiv R. Hrehy
Popisek: Ing. Radim Hreha

V případě naléhavého zájmu nejvyšší priority, tedy zájmu pravdolaskařských medicinmanů znevážit prezidenta republiky, musí jít jakékoliv teorie i zákon o ČTK s jejím kodexem bokem.

Školním příkladem manipulace a ignorace takové neprofesionality se stala zpráva ČTK vydaná 19.10.2016 ve 20:05 s výstižným názvem: „Před prohlášením o vztahu s Čínou byla na Hradě velvyslankyně ČLR.“ Podle veřejnoprávní  agentury „krátce před vydáním prohlášení nejvyšších českých ústavních činitelů o vztazích s Čínou přišla v úterý na Hrad čínská velvyslankyně. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál. Podle rozhlasu se schůzka týkala návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Česku a po setkání ústavní činitelé sdělili v prohlášení, že setkání českých politiků, včetně ministrů, s dalajlamou nejsou výrazem změny politiky České republiky vůči Číně.“ Agenturní zprávu pak v rámci informačního perpetuum mobile převzaly téměř všechny deníky a veřejnoprávní média.

Experti ČTK se prostě „spolehli“ na profesionály Českého rozhlasu. Faktem je, že s těmi jsou přes odbory propojeni jakousi pupeční šňůrou, nicméně jen nadšený naivka, nebo manipulátor by se spolehnul na prohlášení propagandistů ČRo. Jejich metody názorně dokumentoval ve svém osobitém vystoupení Petr Nováček v pořadu České televize Události komentáře.

Hru vrcholových manažérů veřejnoprávních médií však nezvládla ani Česká televize, která chtěla umocnit informaci ČRo a zejména ČTK. Proto do zmíněného pořadu pozvala Hynka Kmoníčka, zahraničně politického poradce prezidenta, netuše, že tento nejen vyvrátí bludy o návštěvě velvyslankyně Číny na Hradě, nýbrž prokáže, že špičkoví veřejnoprávní komentátoři nejsou sto odolat své profesionální deformaci. Ta se u nich projevuje tak, že jejich přání,  je otcem jejich myšlenky.

Z Kmoníčkova vyjádření vyplynulo, že reportéři ČRo účelově zveřejnili svoje domněnky, coby fakta. Kmoníčkovo vyjádření o tom, že s čínskou velvyslankyní hovořil o Dalajlámově návštěvě, totiž v rozporu s realitou posunuli o deset dnů. Kmoníček dle svého vyjádření s velvyslankyní komunikoval ještě před Dalajlámovou návštěvou Prahy. Inu havloidi[1] veřejnoprávních médií za naše peníze lidem postrádajícím kritické myšlení, vymývají mozek při každé příležitosti.

Není se proto co divit, že zmíněná zpráva ČTK byla v nezměněné podobě na jejím webu i další den v 10:00. Inu, není nad zásadové novináře, kteří jsou přesvědčeni, že vědí jak to je doopravdy, bez ohledu na to, že postrádají jakékoliv důkazy.

[1] Havloid- Člověk, který se za Vaše peníze Vás pokouší přesvědčit o jeho pravdě a to za použití všemožných prostředků, jako je i násilí, lži a propaganda. Autor: Radek Velička

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…