Radim Valenčík: Babiš jako lakmusový papírek

18.09.2018 20:33

Před pár dny jsem napsal: Neodsuzujte Babiše. On teď umně lavíruje "mezi proudy". Je to lakmusový papírek. Překvapilo mě, jak velký počet ohlasů a komentářů jsem zaznamenal. Některé nesouhlasné. Ale ty byly dány spíše tím, že ti, kteří reagovali, ne zcela pochopili smysl poselství. Nejde vůbec o to, zda je Babiš "dobrý, nebo špatný".

Radim Valenčík: Babiš jako lakmusový papírek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Důležité je následující:

1. Ocitl se v roli, kdy je vystaven mimořádně silnému tlaku ze strany eurounijních slouhů současné globální moci a současně ze strany lidí zdola, kteří s ním spojují určitá očekávání, pokud jde o odpor vůči této moci.

2. On sám si tuto skutečnost začíná uvědomovat a na rozdíl od svého nešťastného účinkování a kauze "Novičok" i s tím spojeného vyhošťování ruských diplomatů nechce přijít o podporu "zdola".

Jak jsem napsal 3. září v článku, kde jsem dal svou prognózu výsledku říjnových voleb: "Babiš začal mnohem lépe manévrovat mezi tlakem zdola ze strany veřejnosti a tlakem shora ze strany současné globální moci (která navíc v důsledku degenerace slábne a ztrácí kontrolu nad Trumpem). Může si dokonce maličko polepšit, protože většina ostatních stran se chová téměř sebevražedně a volič nebude mít lehký výběr, koho vlastně zvolit."

Viz: http://radimvalencik.pise.cz/6056-od-srpna-69-k-listopadu-89-a-volby-v-rijnu-3.html

Neříkám, že se Babiš "polepšil". Říkám, že z jeho manévrování mezi proudy budeme schopni vyčíst leccos, pokud jde o silokřivky související s působením a procesem degenerace jádra současné globální moci . V tomto smyslu je velmi užitečný, viz: http://radimvalencik.pise.cz/4432-pred-jihlavou-o-degeneraci-soucasne-moci.html

Když už jsem u toho, tady, v rozhovoru pro Právo, Babiš předvádí tanec na vejcích či jízdu na tygru:

https://www.novinky.cz/domaci/483407-babis-cr-neprijme-jedineho-uprchlika-to-plati-i-o-syrskych-sirotcich.html

Rozhovor je poučný ještě z jednoho důvodu. Zde je autenticky ta část, která byla následně medializována:

Právo: Lidovecká europoslankyně Šojdrová lobbuje za to, aby ČR přijala padesát nezletilých syrských sirotků. I na ně se vztahuje vaše moratorium?

Babiš: Proč bychom je přijímali? Máme sirotky i u nás, které musíme připravit na vstup do života. Něco o tom vím, protože moje nadace na to dávala peníze. A hlavně Česko je solidární, od roku 2015 jsme do různých zemí kvůli migraci poslali 2,5 miliardy, pomáháme na místě v Sýrii lékaři i experty, v Česku jsme ošetřili 2500 pacientů včetně řady syrských dětí. - Já jsem šel do politiky hlavně proto, abych se staral o české občany. A když už jsme u těch sirotků, proč zase někdo pomíjí válku na Ukrajině? Tam nejsou? Tak proč bychom se měli starat právě o Syřany?

Pak už stačí dát tento titulek: "Babiš: ČR nepřijme jediného uprchlíka. To platí i o syrských sirotcích"

Následně pak sbírat kritické ohlasy těch, kteří reagují nikoli na to, co Babiš říkal, ale na tento titulek.

Tak se naučme používat Babiše jako lakmusový papírek, který se bude zabarvovat podle toho, odkud bude cítit větší tlak. A také si uvědomme, že na nás hodně záleží, jak intenzivně bude pociťovat tlak zdola. Snažme se především o to, aby tento tlak byl kvalifikovaný a vyplýval z pochopení podstaty toho, o co jde. Nebuďme jako ti (nejen politici), kteří se nechají snadno zmanipulovat novinovým titulkem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.