Radim Valenčík: Novičok smrdí aneb Labyrint lží

06.05.2018 11:32

Na celé kauze Skripal je něco divného. Jako kdyby se něco hodně sviňského tutlalo. Ti, co se snaží mlžit, říkají věci, které stále více nedávají smysl. Vypadá to, že něco nevyšlo a že se následně spustily různé "překrývací akce". Připomeňme si některé podivnosti:

Radim Valenčík: Novičok smrdí aneb Labyrint lží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

1. Původní ruské prohlášení bylo v podstatě nevinné. ČR byla uvedena jen jako ilustrace. Reakce na toto prohlášení však byla křečovitá. Politici známí svou servilitou začali tvrdit, že "nikdy a v žádném případě" jsme s novičokem neměli nic do činění. Divné. Na tom, že by náš armádní výzkum novičok testoval, by nebylo nic divného ani špatného. Armáda má povinnost chránit obyvatelstvo, a proto, když se objeví nová chemická bojová látka (zvláště z hlediska rozdělení úloh v NATO), by měla testovat její vlastnosti a najít i případné antidotum. Proč tedy tvrdit, že jsme s novičkem neměli nic do činění? Drábová dokonce na ČT 24 řekla, že dle mezinárodních dohod o zákazu chemických zbraní není porušením této dohody, když se vyrobí množství menší než jedna tuna. (K Drábové se ještě vrátím, její vystoupení bylo pozoruhodné.) – Možná, že ruská strana jen trochu zadupala, měla indicie a zkoušela, co to udělá, když jako náhodný příklad vybere ČR. A potrefená husa začala kejhat.

2. Následně Zeman před pár týdny uvedl, že nechá prověřit, zda se u nás novičok vyráběl. Byla to reakce na ruské sdělení, že novičok mohl vyrobit kdokoli, třeba i ČR. Vždyť ale to patrně vůbec nebylo nutné. I kdybychom novičok vyráběli na kila k testování jeho vlastností a nalezení antidota, nebylo by na tom nic hrozného. O to více překvapující je, jaká na to byla reakce. STAN a hlavně poslankyně Němcová hrozili obžalobou prezidenta pro velezradu. Takže prezident řídící se tím, co má napsáno nad svou hlavu na prezidentské standardě, tj. "Pravda vítězí", je za naplnění tohoto principu obviňován z velezrady. Přitom stále o nic nešlo. – Jiné vysvětlení je, že se něco tutlá a že osoby, které hned začaly hovořit o vlastizradě, dostaly nějakou inside informaci, která je zavazovala k tomu, aby prezidenta zarazili. Snažili se to udělat tím nejhloupějším způsobem. Navíc – jako kdyby toho paličáka neznali.

3. Mezitím je kauza Skripal překryta kauzou "Dúma", svět je na pokraji třetí světové, která se promění v pitoreskní bombardování. – Byla zde hlubší souvislost, nebo šlo jen o "překrývačku" jedné provokace druhou?

4. Podle všech dostupných informací Skripal a jeho dcera nemohli novičok přežít. Ale ti jsou "k zbláznění živí", tak živí, že se jim neumožňuje přímý kontakt s okolím. Ani takový, aby se k věci mohli přímo vyjádřit. Proč? A k tomu ještě sdělení, že je zázračným způsobem vyléčila londýnská mlha. – To nešlo vymyslet lepší mlžení? Podle některých informací byli Skripal a jeho dcera napadeni látkou BZ, která nezabíjí ani nemá trvalé následky. Ta se vyrábí v Británii. Rusové se s výrobou takové humánní zbraně neobtěžovali. Z několika míst a nezávisle mně odborníci na chemické bojové látky potvrdili, že vše svědčí ve prospěch použití BZ a nikoli novičoku.

5. Pak přichází Zemanovo sdělení, že z materiálů, které od tajných služeb dostal, si vyvodil závěr, že novičok se u nás v malém množství vyráběl a pak byl zničen. Pokud bych se dozvěděl něco jiného, měl bych pocit, že si naše armáda neplní svoji povinnost, chránit naše obyvatelstvo – a vzhledem k rozdělení specializací v rámci NATO i obyvatelstvo ostatních členských zemí. Místo uklidnění však přicházejí vášně spojené s dalšími obviněními. Prý je Zeman agent Moskvy a velezrádce. Rusko z toho má pochopitelně legraci a rozruch kolem toho, co se dalo očekávat a co se mohlo přejít téměř bez povšimnutí, patřičně využívá. – Panika a křeče na straně těch, kteří každého, kdo používá vlastní rozum, obviní z toho, že je Putinův agent, svědčí o tom, že se zasvěcení něčeho bojí. Něčeho, co by se mohlo provalit mnohem víc, něčeho, co hodně smrdí. Ale co to je?

6. A pak přichází "odborný" a "zasvěcený" výklad Drábové (Vráťa Fajman, který se zasloužil o renomé naší země v oblasti chemického odzbrojení, se musí v hrobě otáčet). Najednou se od ní dozvídáme neuvěřitelné podrobnosti. Například to, že se u nás novičok vyráběl – pardon nevyráběl, ale jen připravoval, a ne novičok s jedním číslem, ale novičok s jiným číslem – bodovou reakcí na skleněné podložce. Jak jednoduché je ho vyrobit! A to v nikoli těkavé ani plynné formě. K tomu zdůrazní, jak rychle se tato látka rozkládá. Během několika dnů. No jo, ale útok na Skripala a jeho dceru byl podniknut v únoru, místo je uzavřené a dekontaminuje se dodnes. – Proč? Aby snad náhodou někdo nenašel ani molekulu něčeho jiného?

7. A co se bude dít dál?
(více ZDE)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …