Radim Valenčík: Plyn přes Ukrajinu? EU pokračuje v trapné hře

18.05.2014 9:02

Když někdo podporuje vraždění, tak nemá problém podporovat i kradení. Z toho asi vychází současné eurounijní vedení, které se rozhodlo udělat krok, s nímž budou mít problémy lidé typu Phillipa Janýra či Petra Zamarovského. Pokud si ovšem uchovali zbytek soudnosti.

Radim Valenčík: Plyn přes Ukrajinu? EU pokračuje v trapné hře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

K čemu došlo? Putin rozeslal dopis šéfům evropských vlád, ve kterém upozorňuje na to, že přestane dodávat plyn Ukrajině, pokud za něj nebude od začátku června platit předem. Dodá Ukrajině jen to, co si předem zaplatí. Ukrajina totiž za plyn dluží více než tři miliardy, přestože nedávno dostala téměř tolik, nic z toho na úhradu dluhu nepožila.

Eurounijní vedení ústy svých představitelů za horlivé pomoci médií spustilo pokřik, že Putin pohrozil zastavením plynu, že používá tento nástroj nátlaku na EU. Odvolává se přitom nikoli na obsah Putinova dopisu, ale na jeho interpretaci slovenským premiérem Ficem. Už to je podivné či spíše komické. Fice – evidentně zblblý atmosférou vládnoucí v unijní reprezentaci (v tomto zvláštním "světě pro sebe") – totiž neudělal nic jiného, než že dal svoji interpretaci dopisu. (Jedná se o ukázkový příklad skupinového zblbnutí, když "modifikace informace" v důsledku skupinové konformity je argumentem využíváným k utvrzování skupinové konformity.)

Situace je přitom velmi jednoduchá:

- Pokud bude Ukrajina platit předem, Rusko přes Ukrajinu plyn do EU pošle.

- Pokud Ukrajina předem nebude chtít platit, pošle plyn také, ale ten již nebude pro Ukrajinu. Pokud jej Ukrajina použije, tak nám (tedy EU) jej vlastně ukradne.

Všimněme si – Putin nehrozí, ani nevydírá. Jen doporučuje EU, aby se o svůj plyn postarala. Aby si ho nenechala ukrást. Takové řešení není problém. Jak ve čtvrtek 15.5. v pořadu Události, komentáře potvrdil J. Ruml výkonný ředitel (Český plynárenský svaz) může EU dát své kontrolory na vstupech a výstupech plynovodu přes Ukrajinu, případné manko (to, co bylo ukradeno) pak naúčtovat Ukrajině. Takto to fungovalo bez větších problémů již v roce 2009, viz:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/214411000370515/video/

(Doporučuji stáhnout celý díl Komentářů, událostí – zde se zájemce dozví další důležité podrobnosti; velmi přesně zde vystoupil politolog a analytik P. Robejšek, kterého asi z proruského postoje nelze podezírat.)

Co vlastně eurounijní reprezentace chce? Chce na Rusko uvalovat sankce v rámci jakési "ekonomické války" a současně požadovat, aby Rusko sponzorovalo Ukrajinu plynem zadarmo, z jehož výnosů je mimo jiné financováno vraždění občanů na jihu a východě Ukrajiny... - Normální člověk se v tuto chvíli musí štípnout, aby se přesvědčil, zda se mu to jen nezdá.

To jsou ty konce, ke kterým vede politika překrývání lži ještě větší lží.

Chápu ty, co nemají rádi Rusko. Dokonce chápu i ty, co Rusko nenávidí. Rok 1968 byl rokem zmařených šancí i osudů. Částečně chápu i ty, kteří se stále ještě domnívají, že to, co se událo v Oděse, Mariupolu a jinde nebylo vraždění civilního obyvatelstva ve velkém. Propaganda je mocná a my máme zkušenostmi s provokacemi typu rozmlácení kanceláře sovětského Aeroflotu v roce 1969. (I když u rozumných lidí, kteří cítí zodpovědnost za současné dění, bych čekal, že si obstarají informace z různých zdrojů a porovnají je.)

Nechápu, nemohu a nechci chápat, když eurounijní reprezentace (včetně naší složky) po týdnech masakrů nevyjádří lítost, nevyzve k tomu, aby obětí nebyly civilní osoby. To považuji za povzbuzování k dalším masakrům. Divím se, když má někdo tu drzost dojít až k takovému překrucování doložitelných faktů v takové míře, že každému soudnému člověku dojde, o co jde.

Podporou kradení ve velkém tak eurounijní reprezentace dává jasně a doložitelně najevo, jaká je celá pravda o ukrajinském dění. Tentokrát už bez jakýchkoli pochybností. Tentokrát nejsme informováni zprostředkovaně, ale přímo. Nemusíme si nic ověřovat, stačí použít rozum.

Ideově zmanipulované "funkcionářce" ve slavném polském filmu "Sexmise" stačila jedna doložitelná lež, aby začala pochybovat o celém systému lži, ve kterém byla vychována. Jsem zvědav, kolik lidí po trapné a čitelné hře s plynem, kaskádou lží, která je s touto hrou spojena, dokáže být omezenější než funkcionářka v Sexmisi.

Radim Valenčík 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.