Radim Valenčík: Sestavování vlády - kdo první vyměkne?

05.11.2017 19:45

Mohlo by se zdát, že Babiš s pomocí Zemana bude co nejdéle prodlužovat život vlád, které nezískají podporu Sněmovny, aby si co nejdéle zavládnul. Může to však být úplně jinak.

Radim Valenčík: Sestavování vlády - kdo první vyměkne?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Podle všeho bude mít všechny tři pokusy na sestavení vlády ANO. Je zde však ještě jedna významná konstanta. Lidé o sobě ve volbách dali vědět. Chtějí změnu, chtějí pochopit, o co jde, chtějí se za pochodu učit, chtějí se prosazení změny aktivně účastnit a v neposlední řadě si pak ověřili, že mohou účinně vyjádřit svou vůli po změně i po aktivní účasti na ní.

Jakmile jednou odstartuje vývoj veřejného mínění tímto směrem, už se nedá zastavit. Na místě je pak otázka: Kdo by na případných předčasných volbách vydělal a kdo by na nich prodělal?

Babiš? To vůbec není jisté. Tady máme ty, o nichž by se v předčasných volbách rozhodovalo:

ANO, ODS, Piráti, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP, STAN. V tomto pořadí se ocitli na cílové pásce. Kdo z nich by měl v případných předčasných volbách šanci si polepšit a kdo by ztratil, případně zmizel v politickém nenávratnu?

Není to jediná otázka, kterou je dobré si co nejdříve položit. Povolební vývoj ukazuje, že jsem měl pravdu, když jsem řekl, že všechny politické subjekty budou vystaveny dvěma tlakům:

- Tlaku zdola, ze strany stále kvalifikovanější veřejnosti, která je oprávněně znepokojena směřováním současného vývoje ani ne tak u nás, ale ve světě, a následně pak průmětem globálních problémů do našich podmínek.

- Tlaku ze strany jádra současné globální moci, která pochází složitou metamorfózou (jejíž součástí je např. "hybridní občanská válka v USA", čitelná i z velké dálky přes Atlantik).

To mimo jiné vyvolává poptávku po srozumitelné vizi, která by vycházela z identifikování příčin současných problémů a současně nabízela realistickou a promyšlenou cestu jejich řešení .

V případných předčasných volbách získá ten, kdo bude schopen této poptávce vyhovět. Ten, kdo s takovou vizí přijde. A můžeme si položit další otázku: Kdo z politických subjektů, které je dobré míst stále před očima – ANO, ODS, Piráti, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP, STAN, – je schopen s takovou vizí přijít a kdo ze zásadních důvodů nikoli?

Návazně pak: Pokud by některý subjekt nebo více subjektů s takovou vizí přišlo, jak by to zamíchalo pořadím?

Můj odhad je, že některé subjekty si velmi brzy uvědomí, že cesta k předčasným volbám se může otevřít mnohem snadněji, než předpokládají, a že od určité chvíle už proces směřování k předčasným volbám nebude možné zastavit. A také si uvědomí, jaké by to pro ně mělo důsledky. Vyměknou a my se budeme bavit.

Doufám, že během víkendu budu mít čas napsat pokračování této úvahy a být konkrétnější, pokud jde o potenciální roli a předpokládané chování jednotlivých politických subjektů. Současně s tím i konkretizovat, jakým způsobem my mohly některé politické subjekty posílit, pokud by přišly s realistickou a srozumitelnou vizí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla