Radim Valenčík: Vraždící plyn a Lev Nikolajevič Tolstoj

10.04.2018 16:04

Asi ve čtvrté třídě ZDŠ jsme měli v čítance povídku Lva Nikolajeviče Tolstého "Chlapec a vlci". Hledal jsem ji přes Google, ale nenašel. Škoda. Poučná. Tak to stručně převyprávím, jak jsem si zapamatoval:

Radim Valenčík: Vraždící plyn a Lev Nikolajevič Tolstoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Chlapec, obecní pastýř, hlídal stádo ovcí. Nudil se. Dostal nápad, jak se zabavit. Začal volat směrem k vesnici: "Pomóc! Vlci!". – A vesničané přiběhli na pomoc. Žádní vlci tam nebyli, a tak se vrátili. Za pár dní to chlapec udělal znovu. Vše se opakovalo. Jenže za dalších pár dní vlci skutečně přišli. Chlapec volal a volal, ale nikdo z vesničanů už nepřišel. Vlci poničili stádo a chlapec od vesničanů dostal, co si zasloužil. – Tak nějak stručně to, co mnohem lépe a poutavěji napsal velký ruský spisovatel.

Současná realita je mnohem dramatičtější:

  • V roli chlapce vystupují ti, kteří mají obrovskou moc.
  • Ničení stáda ovcí organizují sami a od ovcí přecházejí i na vesničany, jdou přes mrtvoly.
  • Nesvádějí to na vlky, ale na medvěda, znovu a znovu; domnívají se, že vesničané jsou úplní hlupáci, což je ovšem to, proč prohrají a dopadnou špatně.
  • Nedošlo jim, že vesničané je už dávno prokoukli a že jejich trapné volání už neberou; jen zatím neví, jak se zla, kterého jsou oni nositeli, zbavit.

Velký spisovatel by tuto situaci nepochybně dokázal ztvárnit velmi barvitě. Já mohu jen dát doporučení, přát či konstatovat:

  1. Trumpovi bych doporučoval si Tolstého povídku přečíst, pokud možné také jeho "Válku a mír" (což je přesnější překlad než "vojna a mír", případně se alespoň podívat na příslušný americké, když ne přímo ruské zfilmování (nejlépe obojí).
  2. Našinci bych doporučoval podívat se na starší, ale výborné německé video, lepší ne "Česká soda" (ZDE)
  3. Všem z nás, abychom si připomněli, co je to "chucpe" (ve smyslu návaznosti na novičok - více ZDE)
  4. Slovákům přeji, ať odhalí celé pozadí hnusné vraždy dvou mladých lidí i jejího zneužití.
  5. A já se znovu opakuji, ale současně dávám k zamyšlení, zda to opravu není takto:

To už není jen překrývání lumpáren ještě většími lumpárnami, tj. vyvoláváním stále větších a nebezpečnějších konfliktů bez ohledu na oběti. Obávám se, že to je poslední tažení těch, co se v závěrečné části svého života dostali k centru moci, cítí blízkost smrti a chtějí do pekel vzít celé lidstvo v šílené naději, že i tam budou moci pokračovat v demonstrování své moci nad námi . Vypadá to jako šílenství, ale je to jen stařecké selhání racionality a morality utvrzované skupinovou stupiditou, která se nachází své slouhy a poskoky, kteří kvůli své kariéře obětovali svůj rozum i morální zábrany .

P.S.:
Babiš tuto šílenou možnost podcenil a hodně na to doplatí. To se může stát každému, kdo tomuto zlu začne sloužit, třeba i "nejmocnějšímu muži planety", který, jak se zdá, je na tom hůř než ti v "moci bezmocných".

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …