Radko Hokovský: Chování prezidenta je ostudné

31.10.2014 18:00

Vyjádření think-tanku Evropské hodnoty k jednání prezidenta Miloše Zemana.

Radko Hokovský: Chování prezidenta je ostudné
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Pekingu

"Vyjádření prezidenta republiky pro čínskou televizi CCTV znělo, jako kdyby hovořil jménem vazalského a podlézajícího státu a nikoliv sebevědomé západní země vědomě stojící na hodnotách liberální demokracie. Pokud se prezident republiky podle svých slov hodlá "učit, jak stabilizovat společnost" od čínských komunistů, mohl se také zeptat, jak mučit politické disidenty, případně jak si poradit s totalitním pošlapáváním svobody projevu.

Pokud se vláda hodlá přihlásit k prezidentovu pojetí zahraniční politiky, které po dvaceti letech obratem vyškrtne podporu lidských práv, měla by napřímo říct, že odmítá dále politicky podporovat disidenty a bojovníky za svobodu a lidská práva. Prezidentova slova totiž, pokud je známo, žádný z ministrů přítomných na této cestě veřejně nekorigoval.

Chování prezidenta považujeme za ostudné a pro český stát ponižující. Automatickou reakcí demokratických parlamentních stran by mělo být okamžité svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny s pozváním pro prezidenta Zemana, aby své jednání vysvětlil. Další možností je seškrtání rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky na zahraniční cesty, aby Miloš Zeman neměl možnost tímto způsobem pošlapávat jméno České republiky v zahraničí. I když by to ve výsledku mohlo býti irelevantní, vzhledem k tomu že prezidentu republiky již nyní dovolenou platí nejbližší spolupracovníci Kremlu a cesty holandská investiční skupina PPF. Nicméně šlo by zejména o odpovídající symbolický krok. Pokud české demokratické politické strany hájí hodnotové principy, měly by se za ně postavit.

O to nepochopitelnější jsou slova premiéra Sobotky, který na půdě Poslanecké sněmovny řekl, že "návštěva prezidenta v Číně byl diplomatický a politický úspěch." Pokud se vůči prezidentově jednání veřejně nevymezí ani premiér, ani ministr zahraničí, dá se to chápat jako tichý souhlas s kroky Miloše Zemana.

Rádi bychom věděli, kolik času strávil prezident a přítomní ministři diskuzí o "sociálních a environmentálních právech" a na čem se se svými protějšky domluvili. Zatím se totiž zdá, že se Česká republika prostřednictvím prezidenta a současné vlády otevřeně distancuje od toho, na čem doposud hodnotově stála – od podpory těch, kteří bojují za svobodu a demokracii ve svých zemích. A to je pro českou veřejnost závažná zpráva. O ostudě v očích našich spojenců v NATO a Evropské unii ani nemluvě.

Radko Hokovský, ředitel think-tanku Evropské hodnoty

Jakub Janda, zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…