Radko Kubičko: Demonstrace jako varování

19.03.2012 22:00

Ze současné vlny demonstrací zatím vládní představitele bolet hlava nemusí. Pár tisíc lidí na náměstích velkých měst může znamenat jen tolik, že nějaká skupina obyvatel není spokojená.

Radko Kubičko: Demonstrace jako varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes již klasický transparent

A protože v demokracii platí, že menšina se musí přizpůsobit většině, vždy zůstane někdo stranou a ten pak projevuje nespokojenost.

Jak učí ekonomové, není tak důležitý aktuální stav, jako trend, který by znepokojovat mohl. V české společnosti kulminuje povědomí, že politikové vládnou špatně, hájí své úzce stranické zájmy a společnost vysávají. Snaží se také okleštit veřejný prostor, což zpravidla vyznívá příznivě jen pro některé.

A co je ještě více znepokojující. Politikové se pod záminkou snížení trendu zadlužování snaží přenést celé břemeno šetření zejména na střední třídu, která v české společnosti vždy hrála rozhodující roli. Mluví se o tom, že se přežil model sociálního státu, že je nutné ho opustit.

Při pohledu na dluhovou krizi mnoha zemí je to možná slovo k věci. Jenže druhou stranou mince je neoddiskutovatelný fakt, že to byl právě sociální stát, který přinesl Evropě po hrůzách dvou válek desetiletí prosperující stability a zabránil sociální bouřím a válkám. Míra přerozdělování mezi bohatšími a chudšími v něm byla dost velká.

Pokud dnes politikové, včetně premiéra, hovoří a jednají tak, jako kdyby byl koncept sociálního státu mrtev, měli by možná zároveň upozornit, že pryč je také období stability, prosperity a sociálního míru. A to už není taková legrace, když se podíváme na historická období, která model sociálního státu ještě neznala. Sociální nepokoje často vedly až ke krveprolití. Ne každá ušetřená koruna je pak opravdu ušetřená.

Na druhé straně je třeba připomenout, že poslední volby do Poslanecké sněmovny nějak dopadly a tato politická reprezentace má plný mandát plnit svůj program, i kdyby se jím měla historicky znemožnit. Opoziční ČSSD, která chce využít vzrůstající nespokojenosti a vyvolá další hlasování o nedůvěře vládě, by neměla tlačit na pilu, aby neudělala fatální chybu, jako v roce 2009, kdy neopatrně svrhla vládu a poté byla ztrestána špatným volebním výsledkem.

Sociální pohyb je třeba v každém případě neopomíjet, protože se může rozrůst v něco, proti čemuž mohou být zatímní akce Holešovské výzvy jen posezením u nedělního čaje. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty