Radko Kubičko: Věci veřejné před soudem

10.03.2012 21:46

Jestliže o minulém týdnu byla řeč jako o Týdnu neklidu, ten probíhající by mohl být Týdnem trapnosti.

Radko Kubičko: Věci veřejné před soudem
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Za mimořádného zájmu médií zasedl na pražském Smíchově soud nad politiky strany Věci veřejné a tak trochu nad celou touto zvláštní politickou formací. Vít Bárta a Jaroslav Škárka jsou obžalováni, že jeden dal a druhý přijal úplatek. Přitom Bárta je nadále vysoký představitel vládní strany, Škárka už jen nezařazený poslanec.

Je už asi zbytečné vyjmenovávat všechny ty trapnosti, kterých jsme byli u soudu svědky. Stačí už jen ta absurdita, že oba politikové jsou stejně obžalovaní, ale vypadají, jako by šlo o protistrany sporu. Škárka dokazuje, že Bárta opravdu dal úplatek a tím vlastně škodí sám sobě, protože on je přece viněn, že ho přijal. Logičtější by bylo, kdyby také tvrdil, že nešlo o úplatek, ale půjčku, jak naopak míní Bárta.

Ono je ale celkem jedno, co kdo tvrdí a jak to celé dopadne, protože dohromady to dává tragikomický obrázek o jedné politické straně, na jejímž počátku byl vcelku sympatický záměr přivést do politiky nové lidi a nové myšlenky, pokusit se odstranit korupci a vymést dinosaury, tedy dlouho sloužící politické rutinéry. Místo toho stojí její politikové před soudem a jeden na druhého hází špínu.

Těžko přitom hledat kladného hrdinu. Zprvu to možná mohlo vypadat, že se část strany vzepřela autoritativním metodám nevoleného sponzora Bárty, který si politiku zřejmě vždy představoval jako soukromé podnikání přímo ve svém bytě, kde konal porady ústavních činitelů.

Pak se však ukázalo, že v pozadí mohou zase stát jiné zájmy, ne o moc sympatičtější. Někdejší předsedkyně klubu Kočí prozradila u legendárního už kapučínka takové podrobnosti ze stranického života, že to vystačilo i na populární divadelní komedii. Stalo se tak, jak jinak, pomocí tajné nahrávky.

A právě tyto metody špiclování, vydírání a rozdávání statisíců v obálkách přímo ministrem vlády poslancům, ať už šlo o půjčky, nebo úplatky, zdiskreditovaly Věci veřejné natolik, že to už oceňují i voliči v průzkumech. Strana se dlouhodobě pohybuje pod hranicí volitelnosti.

Ano, je možné uznat, že Věci veřejné jinak nefigurují v žádné z velkých korupčních kauz, kde jde o miliardy z veřejných peněz. Možná i proto se dostaly pod tlak. Ke své smůle ho neustály, a dostaly se tak do situace, kdy je možné tiše ironicky říkat: zlatí dinosauři. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha