Radomil Bábek: Poslanci schválili další zbytečné povinnosti pro zaměstnavatele

19.02.2021 12:52

Stanovisko Podnikatelských odborů k legislativní fintě ministryně Maláčové: Nová povinnost oznamovat do 8 dnů od nástupu a ukončení zaměstnání, realizovaného na základě DPP

Radomil Bábek: Poslanci schválili další zbytečné povinnosti pro zaměstnavatele
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Bábek: Poslanci schválili další zbytečné povinnosti pro zaměstnavatele. Nemají toho podnikatelé a živnostníci v koronakrizi už dost i bez dalších podmínek, které povedou jen k zvýšeným kontrolám a vybírání pokut? Nebo právě to je „socialistickým“ cílem?

„Líbivá zpráva o zvýšení příspěvku o 370 korun, který dostanou zaměstnanci v karanténě (ti s platem 29000Kč, ti s nízkým platem jen asi 200Kč/den!), má jednu zcela zásadní vadu. Díky sociálnímu inženýrství k němu přilepili poslanci další administrativní zátěž pro živnostníky a podnikatele, která je úplně zbytečná. A aby toho nebylo málo, pokud tuto novou a nesmyslnou povinnost nesplní, hrozí jim až milionová pokuta,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Podle něho je tragické, že se navíc vše projednávalo zrychleně, ve stavu legislativní nouze a bez předchozího standardního připomínkového řízení.

Podnikatelské odbory upozorňují na pozměňovací návrhy, které nově zavádí povinnost oznamovat do 8 dnů od nástup a ukončení zaměstnání realizovaného na základě DPP (dohoda o provedení práce). Z logiky věci nebylo dosud nutné hlásit zaměstnance s DPP, protože jejich příjem do 10000Kč/měsíc je osvobozen od odvodů z mezd. Teprve pokud tuto částku zaměstnanec překročí, je zaměstnavatel povinen jej na ČSSZ nahlásit a zároveň nastává povinnost odvádět zákonná pojištění ze mzdy.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Protože nahlašování všech zaměstnanců s DPP postrádá jakoukoli logiku a věcný důvod, jedná se zcela zjevně jen o samoúčelné navyšování moci státní správy nad podnikáním. Úředníci chtějí „vědět“, aniž by to potřebovali, a podnikatelé musí „hlásit“, aniž by to k něčemu bylo. Vláda zatěžuje podnikatele další povinnosti a hrozbou pokut. Zcela absurdní je pak až milionová sankce, která živnostníkům a podnikatelům hrozí, když nesmyslnou podmínku nesplní.

Je třeba připomenout, že DPP využívají především občané, kteří si chtějí tzv. přivydělat. Tato povinnost zaměstnavatelům tedy komplikuje krátkodobé zaměstnávání studentů, penzistů a například i žen na mateřské dovolené. Dá se předpokládat, že mnoho zaměstnavatelů raději nebude riskovat, že nestihne nebo zapomene zaměstnance „nahlásit“ a raději nebudou tento nástroj využívat. Možná to je cílem socialistů ve vládě?

Podnikatelské odbory považují za důležité upozornit nejen na věcnou stránku nové nesmyslné podmínky, ale i na proces, jakým přišla na svět. Do projednávaného zákona o nemocenské za dobu karantény byla přilepena na poslední chvíli a především, vůbec s ní nesouvisí! Je to takový oblíbený trik – když je změna zákona kontroverzní a mohla by vyvolat odpor, přilepí se tam, kde ji nikdo nečeká a protlačí se skrytě. Takové netransparentní a pokoutní jednání vládních poslanců považujeme za podraz na občanech.

„Sociální inženýrství a zejména skryté pasti v zákonech nepotřebujeme. Stát vydá nesmyslné nařízení a najme na jeho kontrolu další zbytečné úředníky. Ti budou nesmyslnou podmínku zcela nesmyslně kontrolovat, a jejich hlavním úkolem je vybrat, co nejvíce na pokutách. To je dokonalý příklad šikany všech živnostníků a podnikatelů, kteří svým podnikáním dávají lidem práci a příležitost přivydělat si,“ uzavírá Bábek.

Podnikatelské odbory se obrátily na všechny senátory, protože legislativní paskvil teď míří do Senátu, s žádostí, aby byly tyto nesmyslné přílepky z návrhu zákona vypuštěny. Pokud se tak stane, budou pak Podnikatelské odbory žádat poslance, aby tyto podmínky ze zákona nadobro odstranili.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s., mají více než 14 000 členů a jsou už druhým největším zástupcem podnikatelů v ČR. Vznikly v únoru 2017 a jejich hlavním cílem je obrana živnostníků a drobných podnikatelů před nežádoucími a neoprávněným zásahy státu do podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla