Radomil Bábek: Premiér a ministři věší živnostníkům a podnikatelům bulíky na nos. V úterý jim od plic řekneme, co si o nich myslíme

29.11.2020 18:02

Stanovisko Podnikatelských odborů ke komunikaci vlády a návrhu rozvolňování.

Radomil Bábek: Premiér a ministři věší živnostníkům a podnikatelům bulíky na nos. V úterý jim od plic řekneme, co si o nich myslíme
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Vláda nechává živnostníky a drobné podnikatele pomalu vykrvácet. Velké markety prodávají v klidu, bez výraznějších omezení, úplně cokoli a vláda veškerou kupní sílu nasměrovala k nim. Pro malé krámky, když budou chtít ve čtvrtek otevřít, má naopak vláda nachystánu řadu dalších restrikcí a komplikací.

„Vláda nám jen věší další bulíky na nos,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek, „tvrzení ministrů, že malé krámky jsou daleko větším nebezpečím pro šíření nákazy než velký hypermarket, je nejen lživé a nepodložené, ale je navíc v rozporu s právním řádem ČR.“

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Vláda opakovaně upřednostňuje a zvýhodňuje velké vlastníky a korporace oproti malým. Ministři se zaštiťují odbornými analýzami, které ovšem nikdy nezveřejní, které nám neukážou. Na výzvy k jednání nereagují, ve svých pražských kancelářích - zřejmě podle momentální nálady - vymýšlejí plány a odmítají zveřejnit data a podklady, na jejichž základě rozhodují. Podnikatelské odbory od počátkuotevřeně kritizují tytodiskriminační praktiky, které významným způsobem narušují rovnost a férovost trhu. V konečném důsledku je tak narušena rovnost občanů před zákonem.

Podle předsedy Podnikatelských odborů je naprosto nepřijatelné, aby premiér a ministři v pátek oznamovali, že v neděli rozhodnou, jak to bude vypadat pondělí. Namísto jasně zdůvodněného stanoviska navíc v neděli dokonce vyhlásí, že místo pondělí se rozhodli pro další čtvrtek. „Zítra hrajeme v sobotu večer a v neděli ráno, a v sobotu večer hrajeme včera, dnes a zítra. Řízení státu v podání této vlády vypadá jako komediální scénka Felixe Holzmana. V úterý řekneme ministrům od plic, co si o nich myslíme. Od 11 hodin se půjdeme projít kolem Úřadu vlády,“ doplňuje Bábek.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s. - mají více než 12 000 členů a po Hospodářské komoře jsou největším zástupcem podnikatelů v ČR. Vznikly v únoru 2017 a jejich hlavním cílem je obrana živnostníků a drobných podnikatelů před nežádoucími a neoprávněným zásahy státu do podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…