Radomil Bábek: Žádáme neprodlené zrušení stavu nouze

26.11.2021 16:52 | Tisková zpráva

Podnikatelské odbory zaslaly poslankyním a poslancům Parlamentu ČR

Radomil Bábek: Žádáme neprodlené zrušení stavu nouze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radomil Bábek

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

Podnikatelské odbory mají více než 15 000 členů a jsou největším profesním spolkem v ČR. Žádáme vás, o zrušení nouzového stavu, který vyhlásila vláda dne 25.11. 2021. Dle našich analýz je postup, který kabinet Andreje Babiše v demisi zvolil, nejen neoprávněný, ale i nesprávně odůvodněný. Vaše pravomoc umožňuje tento bezprecedentní krok, který zásadně ohrožuje podnikání desítek tisíc živnostníků a drobných podnikatelů, s okamžitou platností ukončit. Žádáme a vyzýváme vás, abyste neprodleně zrušili stav nouze a pomohli tak občanům této země normálně žít. Právě tohoto základního práva nás všechny dosluhující vláda Andreje Babiše postupně, salámovou metodou, zbavuje.

Radomil Bábek předseda výboru
Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků

Výzva Podnikatelských odborů Vládě ČR

Podnikatelské odbory důrazně vyzývají vládu Andreje Babiše, aby neprodleně a s okamžitou platností zrušila stav nouze vyhlášený dne 25.11. 2021. Zároveň vyzýváme vládu, aby ukončila diskriminaci neočkovaných.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Rozhodnutí vyhlásit nouzový stav a zejména dikce ministrů v demisi, která ho doprovází, jen potvrzuje a prolonguje nepřátelský postoj vlády k malému podnikání. Právě na omezení malého podnikání - gastro, služby, kultura, cestovní ruch, trhovci a řadu dalších živnostenských oborů – dnes jsou (a v minulosti vždy byla) namířena veškerá vládní opatření v boji s virem. Protiepidemická opatření se prakticky nikdy netýkají těch největších – ohromných výrobních a obchodních firem, nadnárodních korporací, supermarketů a velkých dopravců. Tato zjevná diskriminace, která ohrožuje desítky tisíc živnostníků a drobných podnikatelů, fatálně porušuje právní řád České republiky.

Vláda v demisi, která nezastupuje většinu občanů, kteří byli u voleb, by se měla omezit jen na nezbytné věci a neměla by rozhodovat o tak zásadních věcech, jakou je vyhlášení nouzového stavu. Pro tuto zdrženlivost vlády existuje společenskopolitický, ale zejména i právní důvod. Ústavní soud již v roce 2010 ve svém nálezu rozhodl, že vláda bez důvěry je vždy v odlišném postavení od kabinetů s důvěrou a její pravomoci jsou proto omezené. Vzhledem k tomu, že nový premiér má být jmenován v nejbližších dnech, je bezprecedentní zásah do práv občanů, které schválila vláda v demisi v zásadním rozporu s právními i ústavními pořádky v naší zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…