Richard Husovský: Pálí vás po Vánocích žáha? A jak si ji zchladit? Nikoho nepotřebujete

04.01.2020 12:01 | Zprávy

Pálení žáhy čelí dnes mnoho lidí. Hlavní příčiny jsou tři: dehydratace, těžká strava a helicobacter. Dnes bych se rád rozepsal o první z nich. Dá se snadno vyřešit. Celých 90 procent případů, co znám, totiž trpí právě proto.

Richard Husovský: Pálí vás po Vánocích žáha? A jak si ji zchladit? Nikoho nepotřebujete
Foto: archiv
Popisek: Richard Husovský

Jak tedy může dehydratace ovlivňovat pálení žáhy? Odpověď je jednoduchá, nepotřebujete ani studovat medicínu, abyste pochopili.

1. Všichni přece vědí, že strava v žaludku se tráví v kyselém prostředí. Ano, kyselina chlorovodíková, která je regulérní kyselinou do žaludku, „přinese“ trávicí enzymy a pomáhá rozkládat potravu pro další trávení.

2. Žaludek je ozbrojen proti kyselině tím, že jeho buňky produkují hlen, který je před kyselinou chrání. Stěny tenkého střeva ovšem takové štěstí nemají. Pokud by se strava ze žaludku jen tak přesunula do střeva, tak jeho stěny spálí. Je to stejné, kdybyste si kyselinu vylili na ruku.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Obrana

Nejsem pro, aby ministerstvo obrany mělo SPD. Ani aby byl třeba Turek ministr čehokoliv. Ale není teď jediná šance, jak tomu zabránit, dohodnout se s ANO? Dřív jste s ním už přeci vládli, tak proč ne znovu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpán Křeček: Úroda brambor je nejvyšší od roku 2011

15:16 Štěpán Křeček: Úroda brambor je nejvyšší od roku 2011

„Český statistický úřad odhaduje, že se letos sklidilo 729 tisíc tun brambor, což je o 11,2 procenta…