Richard Seemann: Česko se dostalo do zájmu světových medií

12.12.2019 7:33

Jméno naší republiky nyní zaznívá ve sdělovacích prostředcích a na stránkách tisku po celém světě. Především zaznamenávaly informace o tragedii v ostravské fakultní nemocnici nejen v sousedních zemích Slovensku, Rakousku, Německu a dalších evropských zemí, ale i v pro nás vzdálených oblastech - Jihoafrické republice, Novém Zélandu, v Číně a Indii.

Richard Seemann: Česko se dostalo do zájmu světových medií
Foto: Policie ČR
Popisek: Po střelbě v ostravské nemocnici

Jako hlavní zpráva se objevila na stránkách amerických a kanadských portálů a v britské BBC, americké CNN nebo ruské státní televize. V celku se shodly na tom, že nešlo o teroristický útok, ale zřejmě o čin duševně nemocného člověka v zemi, která je relativně bezpečná.

BBC však upozornila, že soudní dvůr Evropské unie minulý týden zamítl českou žalobu proti směrnici omezující držení zbraní, která namítala, že úprava zasahuje do práv jejich vlastníků a ke zvýšení bezpečnosti nepřispěje. Neue Zürcher Zeitung v této souvislosti poznamenává, že proti rozhodnutí soudního dvora EU se postavil předseda bezpečnostního výboru parlamentu pravicový poslanec Radek Koten s argumentem, že pokud by byl v blízkosti činu v nemocnici ozbrojený člověk, mohl by eliminovat pachatele.

Německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle pro zahraničí se v souvislosti s ostravskou tragédií obrátila na své posluchače pokud mají sebevražedné myšlenky nebo jsou v emocionální nouzi, aby neváhali vyhledat pomoc a udává webové stránky ZDE.

Velmi podrobně se s ostravskou tragedii zabývala rakouská ORF, která vyslala na místo činu svou zpravodajku a ve všech svých relacích přinášela přímé záběry. V hlavním večerním pořadu se však na prvé místo před ní dostala překvapivá zpráva, že česká Sazka se stává majitelem nadpoloviční části akcií polostátní monopolní společnosti Casinos Austria a zdali proti tomu zakročí státní orgány.

Ve večerních hodinách pak německé i rakouské sdělovací prostředky podrobně informovaly o demonstraci na Václavském náměstí za účasti deseti tisíců lidí. Zdůrazňovaly, že byla namířena proti premiérovi Andreji Babišovi za střet jeho podnikatelských zájmů s jeho postavením v politice a že účastníci žádali, aby podal demisi. Zdůraznili, že ten však jejich žádost odmítl, protože od toho jsou volby, které určí, kdo má u občanů důvěru.

Helvétský Blick cituje přitom Mikuláše Mináře, kterého charakterizuje jako 26letého „šéfa protestního hnutí“, že Babiš zneužívá státu ve svůj vlastní prospěch. Poukazuje, že demonstranti na svých transparentech měli hesla jako „Jdi k čertu Babiši“ a nápisy „Demisi“. Na zahájení však uctili památku šesti zavražděných, kteří dopoledne se stali obětmi násilníka v ostravské nemocnici, zdůrazňuje nejrozšířenější švýcarský list.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…