Richard Seemann: Co se změní od 1. srpna při vstupu do SRN

31.07.2021 15:33 | Komentář

Tuto neděli vstoupí v platnost nová opatření pro vstup do Německa, která mají omezit pandemii Covid-19, jejíž čísla v některých zemích opět znova rekordně rostou. Spolkový kabinet schválil nová pravidla, podle nich v zásadě platí, že všechny osoby vstupující do země od dvanácti let věku musí mít negativní doklad o vyšetření, doklad o rekonvalescenci nebo doklad o kompletním očkování - bez ohledu na to, odkud přicházejí a jakou cestou do spolkové země vstupují. Budou existovat pouze dvě kategorie pro globální oblasti s vyšším rizikem infekce namísto tří: Vysoce rizikové oblasti a oblasti, kde se šíří nové rizikové varianty viru.

Richard Seemann: Co se změní od 1. srpna při vstupu do SRN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Spolkové ministerstvo zdravotnictví, spolu s ministerstvem vnitra a zahraničním úřadem určují, zda je region klasifikován jako vysoce riziková oblast. Kritéria zatím nejsou přesně definována - například pokud jde o výskyt, úmrtí, hospitalizaci a míru testování. Oblasti s variantou viru jsou označeny těmito třemi ministerstvy, pokud se v nich vyskytuje určitá varianta koronaviru, která dosud není v Německu rozšířena. Musí existovat relevantní důkaz, že očkování nebo předchozí infekce nemají proti této variantě žádnou nebo jen omezenou ochranu nebo že má jiné podobně závažné vlastnosti, které vzbuzují obavy. Klasifikace nabývá účinnosti nejdříve na konci prvního dne po zveřejnění Institutem Roberta Kocha, aby cestující měli možnost se na ni náležitě připravit.

Z vysoce rizikové oblasti nebo oblasti s výskytem viru musí na internetovém portálu spolkové vlády pro vstup do země zadat své osobní údaje a místo pobytu po dobu nezbytné vstupní karantény. Tam také mohou nahrát potvrzení o testech, rekonvalescenci a očkování, jakmile jsou k dispozici. Při vstupu z oblasti s výskytem rizikových variant viru je vždy vyžadován doklad o testování a to i u očkovaných osob. Doklad o očkování nebo uzdravení jako očkovaná nebo uzdravená osoba již nestačí. Každý, kdo se během deseti dnů před vstupem zdržoval v oblasti klasifikované jako oblast s vysokým rizikem nebo oblast s variantou viru, je povinen jít do karantény ihned po vstupu na vlastní náklady. V případě předchozího pobytu v oblasti s výskytem viru platí přísná 14denní izolační povinnost. Neočkované nebo neošetřené osoby, které do země vstupují z rizikových oblastí, se musí podrobit desetidenní karanténě. Tato lhůta může být zkrácena, pokud dotyčné osoby předloží příslušnému orgánu doklad o uzdravení, osvědčení o očkování nebo osvědčení o testu. To se nevztahuje na osoby, které pouze projížděly vysoce rizikovou oblastí nebo oblastí s variantou viru a neměly tam mezipřistání.

Obecně platí, že doklady je třeba mít při vstupu u sebe a předkládat je v případě kontrol ze strany úřadů. Kontroly všech vstupujících přímo na hranicích se nepředpokládají. Pokud cestujete s dopravní společností, jako je letecká společnost, je třeba doklady předložit na požádání před odletem - to platí již pro cestující v letecké dopravě. V přeshraniční železniční dopravě by to mělo být možné i během cesty. Rychlé testy nebo testy PCR v zahraničí si musí cestující hradit sám. V Německu budou zatím rychlotesty až do odvolání zdarma.

Přeshraniční dojíždějící jsou osvobozeni od povinnosti registrace a oddělování. V případě předchozích pobytů ve virové oblasti to platí pouze tehdy, pokud je jejich činnost "naléhavě nutná a nezbytná pro zachování provozních procesů nebo pobyt pro vzdělávací či studijní účely". Kromě toho existují výjimky pro pracovníky, kteří jsou potřební k zajištění přeshraničního pohybu osob, zboží a dopravy.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla