Richard Seemann: Hluboká roztržka v rakouské koalici

14.09.2020 19:54

Tyrkysově modro zelená vládní rakouská koalice lidové a zelené strany se dostala v uprchlické otázce k hluboké roztržce. V přijetí migrantů z vyhořelého tábora Moria na ostrově Lesbos koalice není schopna najít společnou řeč. Zatímco lidovecký kancléř Sebastian Kurz v sobotu zdůraznil, že Rakousko nikoho nepřijme, zelený vicekancléř Werner Kogler pokračujte v jednání s odkazem na další evropské země a na řadu jejich výzev vůči Vídni.

Richard Seemann: Hluboká roztržka v rakouské koalici
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Kancléř tak činí s odvoláním na špatné zkušenosti před pěti léty s utečeneckou vlnou, která se přivalila do Rakouska se všemi negativními důsledky pro domácí obyvatelstvo. Chce přitom podpořit utečence na krizových místech jejich soustředění, zatímco zelení jej chtějí přesvědčit o naplnění humanitních celoevropských zásad přijetím v alpské republice. Kogler v rozhlase oznámil, že v tomto smyslu bude vyvíjet tlak na svého koaličního partnera, protože se v tomto smyslu k němu připojují starostové mnoha měst, mezi nimi i příslušníci Kurzovy strany. Současně se tak stane za podstatného zvýšení Katastrofického fondu pro zahraničí, který je pro letošek dotován dvaceti pěti miliony eur a bude zvýšen na dvojnásobek.

Kurz odpověděl prostřednictví video prohlášení, že opakuje varování na opakování katastrofálních důsledků krize z roku 2015, kterou si nemůže vzít na svědomí. Jak tomu zabránit a přitom pomoci postiženým uprchlíkům jsme v jednání se Zelenými, které budou v pondělí pokračovat.

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

Obě největší opoziční strany sociálních demokratů a Svobodných ostře kritizují Kurzovo stanovisko z různých důvodů. Šéfka sociálních demokratů Pamela Rendi – Wagnerová na Twitteru obviňuje kancléře, že je zděšená z jeho chladného odmítavého stanoviska vůči možného přijetí uprchlíků. Svobodní pak slovy generálního tajemníka strany Herberta Kickla, že Kurz není čestný a hovoří rozeklaným jazykem, kterému nelze důvěřovat. Šéfka liberální NEOS Beate Meinlová-Reisingerová se na Twitteru znovu vyslovila pro přijetí dětí a rodin: „Budeme se toho držet. Dostaneme rodiny s malými dětmi z Morie. Pro tyto jednotlivé lidi vytvoříme perspektivu a slušný život.“ Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn osobně obvinil kancléře ze selhání evropské uprchlické politiky. "Pachatel se pro mě jmenuje Sebastian Kurz, který pokazil celou Evropu prohlášením, že stačí zavřít hranici a tím bude vyřešena situace.“

Kurz v neděli v televizi znovu obhajoval své rozhodnutí nevzít žádné mladistvé uprchlíky z Morii s poukazem, že jen během letošního roku Rakousko jich přijalo na 3700 lidí. Bereme daleko větší počet uprchlíků než většina zemí EU a jsme tak v jejich počtu na třetím místě. Odmítáme však provádět jakousi symbolickou politiku s ohledem na to, že když nyní převezmeme kontingent z Morie, tak na jejich místo převezou z Turecka převaděči za vysokou odměnu okamžitě další.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…