Richard Seemann: Laschet potvrzen předsedou CDU

23.01.2021 20:17

Ode dneška je to oficiální: Novým předsedou Křesťansko-demokratické unie (CDU) je předseda vlády Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet.

Richard Seemann: Laschet potvrzen předsedou CDU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Po jeho vítězství v online hlasování minulou sobotu ho delegáti stranického sjezdu potvrdili také poštovním hlasováním. Podle CDU získal Laschet 796 z 980 platných odevzdaných hlasů tj. 83,35 procenta.

Na sjezdu strany mělo právo hlasovat 1001 delegátů. Oba zde poražení kandidáti - Friedrich Merz a Norbert Röttgen - již nebyli zařazeni v poštovním hlasování. Po oznámení výsledku Laschet uvedl, že to ukazuje, že mnoho z těch, kteří v online hlasování hlasovali pro Merze a Röttgena, „nyní stojí za novým předsedou a jsou signálem jednoty Unie“. Hlasování poštou by mělo zajistit právní bezpečnost volby, že Laschet zvítězil v rozhodujících volbách proti Merzovi na online kongresu strany s 521 hlasy. Získal tak 52,6 procenta odevzdaných hlasů, včetně těch co se zdrželi. Merz jako protikandidát dosáhl 47,0 procenta.

Aby byla digitální předvolba právně zabezpečena, následovalo hlasování poštou, když Laschet, Merz a Röttgen již předem ujistili, že přijímají výsledek online hlasování. V CDU se očekávalo, že Laschetův výsledek v poštovním hlasování bude lepší než na stranickém sjezdu, aby do super volebního roku nastoupil s dobrým volebním výsledkem. Merz proto před dopisovým hlasováním vyzval členy CDU, „aby nového předsedu silně podpořili a pak půjdeme společně pracovat“!

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…