Richard Seemann: Němci mezi uvolněním a lockdownem

26.02.2021 7:34

Touha Němců po uvolnění lockdownu v době nastupující čtvrté vlny, doprovázené vysokým počtem infekcí a z toho plynoucích úmrtí, je pochopitelná, ale nerealistická.

Richard Seemann: Němci mezi uvolněním a lockdownem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Spolková kancléřka Angela Merkelová samozřejmě dobře ví, že lidé již nechtějí mít uzavřené školy, restaurace a obchody a omezení sociálních kontaktů. Existuje legitimní touha po strategii, jak budeme dále pokračovat, řekla Merkelová začátkem týdne na zasedání výborů své Křesťansko-demokratické strany (CDU). Společnost stále silněji vyvíjí tlak, aby krok za krokem lidem situaci ulehčila. V pondělí v mnoha spolkových zemích znovu otevřely školky a školy a počítá se s tím, že také odborné školy brzy znovu otevřou své třídy. Lidé dychtivě očekávají zrušení omezení kontaktů, když v současné době jsou schůzky mimo rodinu povoleny pouze s jednou další osobou.

V dalších krocích by pak mohly být znovu otevřeny kulturní instituce a restaurace a poté by bylo možné znovu povolit venkovní sporty ve skupinách. Uvolnění se očekávalo od začátku března, ale tento postupný plán se zbortil pod tíhou spousty špatných zpráv. Nejen politici šokovaně a rozrušeně reagovali na snímky z víkendu, kdy Němci hromadně vyrazili ven za jarních teplot, aby konečně užili spousty slunce. Ať už na hamburském jezeře Alsteru, nebo berlínských nebo mnichovských parcích byl obraz všude stejný. Lidé bez roušek a dodržování distance si mohli koupit nápoje v improvizovaných stáncích. Nevzrušovalo je, co jim odborníci mnoho měsíců říkají, že sice infekce venku je mnohem méně pravděpodobná než v interiéru, pokud se dodržují hygienické zásady. Když však individuální procházka se mění v davové party, je to přímo pastva pro nový britský nebo jihoafrický vir. Ještě týž večer šéf kancléřství Helge Braun nalil v televizi slavícím do vína vodu, že současná čísla nenabízejí žádný důvod k optimismu. Šéf parlamentní skupiny CDU Ralph Brinkhaus k tomu dodal, že pokud se teď takto uvolníme, pak budeme muset udělat krok zpět do čtyř týdnů.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

V každém případě se ukázalo, že postupný plán Merkelové - stejně jako podobné úvahy v jednotlivých spolkových zemích - předpokládají, že bude opatrné uvolnění možné pouze tehdy, pokud bude virem infikováno 35 lidí ze 100 000 během sedmi dnů. V současné době je toto číslo v celé zemi téměř dvojnásobné. Relaxace tedy není v dohledu a Braun má za úkol sestavit jednotný dokument, který by Merkelová měla konzultovat s šéfy 16 vlád spolkových zemí 3. března, v polovině příštího týdne.

Význačný člen strany Levice v Bundestagu Jan Korte, tento postup uvítal, pokud někdo ve federální vládě plánuje včas opatření proti pandemii. Očekává však, že ani spolková vláda, ani jednotlivé země zde nebudou jednat osamoceně a umožní Spolkovému sněmu a zemským parlamentům diskutovat a koordinovat společnou akci.

Němečtí virologové se vyslovili pro vakcinaci co největšího počtu lidí první dávkou všemi dostupnými vakcínami. Na úterním zasedání Bundestagu spolkový ministr zdravotnictví křesťanský demokrat Jens Spahn ubezpečil, že vakcína bude poskytnuta obzvláště zranitelným skupinám, jako jsou starší lidé v domovech, jejich ošetřující personál a lékaři, oběma dávkami. Bavorský premiér Markus Söder před přípravou parlamentního zasedání kritizoval Spahna, že schválení tohoto postupu trvalo dlouho. Předseda parlamentní sociálně demokratické skupiny (SPD) Rolf Mützenich nazval Spahna „ministrem oznamování“, nikoliv akce. Liberání FDP vyzvala k tomu, aby Rakousko bylo v této otázce považováno za vzor, jak by se měla korónová pravidla postupně uvolňovat.

Mezitím bylo v Německu očkováno 3,4 milionu lidí. Známý virolog Christan Drosten, profesor na berlínské Charité, v televizi zdůraznil, že se musí udělat vše pro to, abych očkování postupovalo co nejrychleji. Ubezpečil, že všechny vakcíny jsou extrémně dobré a odmítl vytváření špatného obrazu vakcíny AstraZeneca. Merkelová v rozhovoru s „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ vidí cestu k uvolnění každodenních omezení současně v závislosti na rychlých testech na covid. O tom chce hovořit příští týden na setkání šéfů vlád spolkových zemí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …