Richard Seemann: Německá média o nové české vládě

31.01.2014 17:02

Nezvyklou pozornost vzhledem k jiným důležitým mezinárodním událostem, věnují německá média značnou pozornost jmenování nové české vlády. Především v sousedním Německu a Rakousku, avšak i ve Švýcarsku, kdy tamní veřejnoprávní zpravodajský kanál seznámil své posluchače s touto událostí několik minut po tomto aktu.

Richard Seemann: Německá média o nové české vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Její východoevropský zpravodaj se však táže, zda bude mít Sobotkova vláda nutnou stabilitu, přestože má sto jedenáct poslanců z dvou set na své straně. Na české poměry, praví komentátor, je to komfortní většina, ale pokud se blíže podíváme, pak nelze přehlédnout velké diference v této koalici sestavené ze tří stran. Podle švýcarského rozhlasu není dostatečně silná, aby mohla garantovat stabilitu a proto nad Prahou visí otazník, jak dlouho vydrží.

Vídeňský „Der Standard“ poukazuje, že tří koaliční vláda, která byla nyní ustavena, byla doprovázena nezvykle dlouhou a mnohými konflikty poznamenanou cestou. Navíc byla doprovázena snahou premiéra odstranit z vedení sociální demokracie. Tento pokus o puč se však nakonec obrátil proti samotnému Zemanovi, který musel jmenovat Sobotkovu vládu. List cituje názory českých politologů, že „Zeman je realistou“, který dobře ví, že nemůže protiústavně odmítnout navržené ministry a to ještě za situace, kdy veřejnost nebyla na jeho straně. Další komentář obsáhle věnuje „Standard“ novému šéfovi české diplomacie Lubomíru Zaorálkovi a přináší jeho podrobný životopis. Zdůrazňuje, že chce přinést do evropské politiky nové akcenty. Loajalitu vůči Evropské unii a především vůči středoevropským státům mezi nimi i Rakousku. Podle vídeňského listu vůči němu je česká diplomacie mnohé dlužna a neodpovídá blízkosti obou zemí.

Renomovaný německý deník „Die Welt“ se podrobně zabývá jmenováním nové vlády a informoval své čtenáře i o průběhu jmenovacího aktu Sobotkovy vlády na pražském Hradě. Neopomenul poznamenat, že prezident Zeman vytknul novému premiérovi šest chyb v jeho dopise žádající o jmenování své vlády. K ní patří i ministři, kteří mu zabránili před jedenácti lety, aby dosáhl nejvyššího úřadu. Mezi nimi i nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který je v rozporu s prezidentem v otázce politiky na Středním Východě. Zatímco Zeman patří mezi velké přátele Izraele, nový ministr je pro vyváženou politiku mezi židovským státem a Palestinci. Podle „Weltu“ je však nástupem nové vlády pozice prezidenta oslabena. Zatím vládl jeho „kabinet odborníků“ bez parlamentní důvěry sestavený z jeho přátel. Nyní se od středy vše změnilo. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.