Richard Seemann: Německá společnost E.ON omezuje činnost

16.10.2021 9:09 | Komentář

Ve stejné době, kdy u nás společnost Bohemia Energy s okamžitou platností zastavila svou činnost, bylo oznámeno Deutschlandfunkem, že ve Spolkové republice energetická skupina E.ON „prozatím zastavila přijímání nových zákazníků na dodávky plynu“. Důvodem je výrazný nárůst cen plynu. Společnost uvedla, že stávající zákazníci nejsou tím ovlivněni a samozřejmě plyn jim bude nadále dodáván a skupina bude i nadále plnit své úkoly.

Richard Seemann: Německá společnost E.ON omezuje činnost
Foto: pixabay.com
Popisek: Energie - ilustrační foto

Není jasné, kdy bude podnikání s novými zákazníky obnoveno. Nejprve bylo třeba navrhnout produkt, který bude odpovídat aktuálnímu vývoji na trzích s plynem. V posledních několika měsících se velkoobchodní ceny plynu v mezinárodním měřítku zvýšily na rekordní úroveň. Podle srovnávacího portálu Check 24 stouply náklady na megawatthodinu plynu 451 procent na 44,03 EUR ať už za vytápění, tankování nebo za účet za elektřinu: Spotřebitelé musí za energii platit stále více peněz. Jaké jsou důvody? Zůstane u trendu? Odpovědi expertů na tyto nejdůležitější otázky jsou, že se začátkem topné sezóny je prudký růst cen energií pro domácnosti zátěží. Dvouciferné procentní příplatky za rok znamenají, že mnoho německých občanů nemá v rozpočtech domácností žádný manévrovací prostor.

Růst cen energií má řadu příčin a následků - a experti předpokládají, že spotřebitelé budou muset být dlouhodobě připraveni na vyšší náklady na benzín, plyn nebo elektřinu. V posledních několika měsících ceny energií rostly vysokým tempem. Podle Spolkového statistického úřadu se náklady v srpnu ve srovnání s předchozím rokem zvýšily o 12,6 procenta. Topný olej vzrostl v průměru o 57 procent, palivo o 27 procent. U zemního plynu jsou průměrné náklady na domácnost s 20 000 kilowatthodinami roční spotřeby podle srovnávacího portálu Verivox průměrně 1402 eur ročně v říjnu 2021, zhruba o 300 eur vyšší než o rok dříve. Za elektřinu budou muset spotřebitelé zaplatit o 9,3 procenta více než loni. Soukromá domácnost, která potřebuje 4 000 kilowatthodin ročně, nyní platí přibližně o 100 eur více.

Francie, Itálie a Španělsko již oznámily, že zastaví růst cen energií nebo je zmírní vrácením daní. První výzvy k celoevropské úlevě pro spotřebitele jsou hlasité. Například v Německu Asociace měst a obcí nedávno požadovala zavedení dotací na vytápění pro osoby s nízkými mzdami a sociálně znevýhodněné domácnosti. Nová spolková vláda se brzy bude muset s tímto problémem vypořádat - zejména proto, že na evropské úrovni existují známky pohybu. Hlavy států a předsedové vlád EU se chtějí s vysokými cenami plynu vypořádat na svém summitu na konci října. Cílem by mohly být například společné nákupy plynu pro Evropu. Do hry byly také zahrnuty návrhy na strategickou rezervu plynu.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

Rostoucí ceny energií vedly k výraznému zvýšení inflace v Německu a vůbec v Evropě. Protože energie musí být použita při výrobě mnoha zboží, mnoho produktů bude mít tendenci zdražovat. To je již evidentní na masivním růstu velkoobchodních cen, ale postihne to i maloobchodníky. Evropští politici se obávají vysokých cen energií, ale pokud jde o úsporu energie v soukromém sektoru, spotřebitelé mají mnoho možností. Spotřebu elektřiny lze například snížit použitím ekonomických elektrických spotřebičů nebo LED žárovek.

Změna dodavatele elektřiny nebo plynu se může právě teď v Německu vyplatit a pokud chtějí udržet nízké náklady na palivo, je jim doporučováno ve svém smartphonu používat aplikace, které řidičům ukazují čerpací stanice. V mnoha domácnostech jsou nižší náklady na vytápění nebo elektřinu možné také prostřednictvím investic, například do lepší izolace budovy nebo přechodu na moderní vytápění plynem nebo tepelným čerpadlem. Mnoho opatření je financováno ze státních grantů nebo půjček. A konečně, mít vlastní solární systém výrazně snižuje závislost na dodavateli elektřiny. Kromě toho existuje státní dotace ve formě výkupních cen pro solární energii. Na snížení ceny může mít vliv i uvedení Nord Streamu 2 do provozu.

Intervence EU ukazuje, jak vážná je situace, “píše HEILBRONNER STIMME:„ Tím, že svým členským státům umožní chránit spotřebitele před příliš vysokými cenami pomocí daňových výhod a dalších podpor, se snaží z kotle upouštět tlak. Protože jedna věc je jasná: Přijetí energetického přechodu stojí nebo padá s otázkou, zda si jej jedinec může dovolit. To platí nejen pro vysoce dotované elektromobily, ale také pro elektřinu, která již ve většině zemí nebude pocházet z jaderných nebo uhelných elektráren, ale z větrných turbín a fotovoltaických systémů.

Energetické společnosti mimochodem již dlouho uznávají, že to není úplně proveditelné. Ne nadarmo v současné době plánují plynové elektrárny na mnoha místech, která budou jednoho dne přeměněna na vodík. “BADISCHEN NEUESTEN NACHRICHTEN z Karlsruhe říká: „Takzvaný soubor nástrojů EU je dobře míněn, ale vzhledem k byrokracii, která je s tím spojena, začne platit až pozdě. Nyní je potřeba přímá podpora pro postižené domácnosti. Byly by představitelné energetické kontroly nebo vyšší příspěvek na bydlení. To by mohlo a musí být provedeno rychle. Protože zima se nestará o politické vakuum.“

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…