Richard Seemann: Německo. Omikron nenahrazuje očkování

19.01.2022 12:42

Stejně jako předchozí pondělí demonstrovaly večer tisíce lidí po celém Německu proti koronavirovým opatřením a případnému očkování.

Richard Seemann: Německo. Omikron nenahrazuje očkování
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Protesty provázela hojná policejní přítomnost a na mnoha místech i protidemonstrace, přičemž došlo incidentům, protože byla porušena povinnost chránit ústa a nos. Kritici očkování na nich prohlašovali, že je účinnější nakazit se mírnější variantou Omikronu a tím účinněji se údajně chránit před koronou . 

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

Před touto nadějí však rozhodně varoval německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach, protože omikronová infekce nabízí malou ochranu proti jiným variantám. Nevidí alternativu k očkování v infekci mírnější omikronové varianty koronaviru, protože "neočkovaná osoba, která nyní dostane infekci Omikron, bude mít na podzim malou ochranu proti jiným variantám," napsal na Twitteru sociálně demokratický politik vlády Olafa Scholze. Lauterbach souhlasil s tweetem výzkumníka vakcín Floriana Krammera, který s odkazem na existující údaje tvrdí, že imunitní reakce vyvolaná omikronovou variantou je velmi specifická. Chrání sice proti omikronové variantě, ale nikoliv nebo jen slabě proti jiným variantám viru.

„Základní imunita, jak se jí dosahuje kompletním očkováním, však zahrnuje velmi širokou imunitní odpověď. Jinak nám hrozí velmi těžké týdny," varuje Lauterbach před vysokým počtem úmrtí a přísným omezením nemocniční léčby s ohledem na omikronovou vlnu a nízkou proočkovanost v Německu. V současnosti jsou nemocní především mladší lidé s mnoha kontakty, ale jakmile se ale senioři nakazí, počet hospitalizací se opět zvýší. Pak by mohl být nedostatek místa na jednotkách intenzivní péče a na normálních odděleních. V mezinárodním srovnání má Německo starší populaci s mnoha chronicky nemocnými lidmi - a to je "nebezpečí požáru".

Incidence poprvé stoupla na více než 500 a Institut Roberta Kocha RKI opět hlásil její vrchol celostátně v posledních sedmi dnech. V souladu s tím byla hodnota nově nakažených na 100 000 obyvatel a týden v neděli ráno 515,7 – a tedy poprvé nad hranicí 500. Ohnisko šíření viru je stále v severním Německu a podle RKI mají Brémy nejvyšší sedmidenní výskyt s hodnotou 1401,2. Následuje Berlín s 965,3 a Hamburk s 831,5. Šlesvicko-Holštýnsko zaznamenalo hodnotu 665,6. Ale i v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Braniborsku a Hesensku jsou nyní hodnoty opět nad hranicí 500.

Zdravotní úřady v Německu nahlásily RKI během jednoho dne 52 504 nových případů nákazy, přičemž před týdnem to bylo „jen“ 36 552 infekcí. Podle nových informací bylo v Německu během 24 hodin zaznamenáno 47 úmrtí, když ještě předtím za celý týden zemřelo 77 lidí. Virolog Christian Drosten pro „Tagesspiegel am Sonntag“ řekl, že mírnější varianta Omikronu v zásadě nabízí možnost dostat se do endemického stavu. "Teď by byla šance, za předpokladu široké imunity," protože. je virus trvale přítomen, ale existuje méně vln infekce a počet onemocnění tak zůstává v čase relativně konstantní.

Drosten upozornil, že dříve nebo později se každý bude muset nakazit Sars-CoV-2. "Ano, musíme se dostat do tohoto kanálu, neexistuje žádná alternativa," řekl. "Dlouhodobě nemůžeme udržet imunitní ochranu celé populace přeočkováním každých pár měsíců, to virus musí udělat. " Musí se šířit, ale na základě ochrany očkováním, které je ukotveno v běžné populaci" - jinak by "zemřelo příliš mnoho lidí". Aktuální počty proočkovaných proti koronaviru v Německu podle registru klesl. S Covid 19 je v intenzivní péči během jednoho dne o 58 na 2741 a 60 procent z nich je invazivně ventilováno. Kliniky však hlásí trend k většímu přijímání pacientů s onemocněním Covid – zejména na normálních odděleních.

"Tento nárůst na normálních odděleních již zaznamenáváme v některých regionech, například v Brémách, Berlíně, Hamburku a Šlesvicku-Holštýnsku," řekl prezident Německé nemocniční společnosti Gerald Gass. "Oproti předchozím vlnám v nadcházejících týdnech dorazí na normální oddělení více pacientů, protože pravděpodobnost těžkého průběhu je u Omikronu nižší." Budeme muset však odložit volitelné služby, což se týká ortopedických operací i terapií chronických onemocnění a onkologických pacientů. "Nemůžeme vyloučit, že to v mnoha případech povede i ke skutečným škodám", prohlásil Gass.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…