Richard Seemann: Německý exprezident byl zproštěn viny

27.02.2014 19:26

e čtvrtek jako hlavní zpráva dne zazněla ve všech německých sdělovacích prostředcích, že bývalý spolkový prezident byl osvobozen od korupčního jednání. Stalo se tak na základě rozhodnutí zemského soudu v Hannoveru, že 54letý Christian Wulff byl dva roky od své rezignace na nejvyšší úřad zbaven obvinění z nezákonného jednání ještě v době, kdy byl dolnosaským ministerským předsedou.

Richard Seemann: Německý exprezident byl zproštěn viny
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Druhá velká trestní komora považovala za neprokázané, že ilegálně podporoval filmového podnikatele Davida Groenewolda jako protislužbu za hrazení svých výdajů. Soudce prohlásil, že po 14 procesních dnech nebylo jednoznačně prokázáno, že Wulff tak činil po vzájemné dohodě a nebyl nalezen důkaz, že by vědomě si zato nechal proplatit výdaje spojené s Oktoberfestem v Mnichově. Konkrétně šlo o výdaje ve výši 720 Eur za hotel, stravu a domácí opatrovnici dětí. Nebylo ani dokázáno, že se zato zasadil u vedení Siemensova koncernu, aby podpořilo finančně film Groenewolda. Oba muži popřeli, že šlo o domluvenou korupc,i když navíc údajně Wulff vůbec nevěděl, že mu hradil částečně jeho výdaje, ke kterým došlo v Mnichově.

Rozsudek nebyl překvapením, protože před týdnem kdy obě strany přednesly závěrečné projevy vzhledem k nedostatku důkazů, obhajoba požádala soud, aby byl vynesen osvobozující rozsudek. Státní žalobce žádal pokračování procesů s cílem získat důkazy, ale nebyl schopen uvést konkrétní, který by měl k dispozici. Po vyhlášení rozsudku mluvčí státního zastupitelství prohlásil, že „nyní se velmi pozorně podíváme na důvody rozhodnutí soudu a rozhodneme, jak budeme reagovat“.

Komentátoři poukazují, že hannoverský soud se zabýval vlastně jen jednou kauzou, zatímco ostatní zůstaly stranou. Celý případ, který nakonec vedl k Wulffově politickému pádu, začal koncem roku 2011. Nejrozšířenější list „Bild“ přinesl informaci, že tři roky předtím obdržel na výstavbu rodinného domu od jednoho podnikatele půl milionu Euro.

Skandál pak vyvrcholil, kdy Wulff ve funkci spolkového prezidenta telefonicky vyhrožoval šéfredaktorovi listu. Tím byla spuštěna aféra, která nakonec skončila odstoupením z funkce. Poté se mu rozpadl manželský život, kdy ho opustila jeho druhá žena Bettyna, která mu údajně tuto částku obstarala. U veřejnosti pak ztratil veškerou podporu, kdy jako jediná bývalá hlava německého státu si ponechal na doživotí prezidentský plat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.