Richard Seemann: Německý rozpočet na rok 2015 je vyrovnaný

03.12.2014 20:51

Koalice německých křesťanských unionistů a sociálních demokratů poprvé od roku 1969 prosadila pro příští rok vyrovnaný státní rozpočet. Spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble k tomu poznamenal, že vydává jen tolik, kolik vybral.

Richard Seemann: Německý rozpočet na rok 2015 je vyrovnaný
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

„Je to signálem spolehlivosti lidí a podnikatelů v Německu a v Evropě. Vyrovnaného rozpočtu jsme dosáhli po letech konsekventně omezovaných výdajů. Investujeme do budoucnosti Německa, aniž bychom dělali dluhy,“ prohlásil nejbližší spolupracovník spolkové kancléřky.

Výdaje a příjmy spolkové republiky činí v příštím roce 299,7 miliard euro. Výdaje leží na úrovni před čtyřmi roky a za tuto dobu stoupající daňové příjmy dokázaly odbourat rozpočtový deficit.

Berlín přitom počítá, že do roku 2018 dosáhnou příjmy a vydání 327 miliard euro, což bude téměř 30 miliard navíc. To umožní investovat do silniční a železniční sítě, jakož i do vodních cest dodatečně pět miliard.

Do konce volebního období černo-červené koalice bude pak činit částka věnována do dopravní infrastruktury téměř 12 miliard euro.

Současně s tím budou kontinuálně stoupat prostředky pro vzdělání, vědu a výzkum. Výzkumné instituce obdrží dodatečně tři miliardy a v oblasti vzdělání bude sníženo zatížení spolkových zemí a obcí o 6 miliard euro, kterým budou moci lépe financovat školky, školy a vysoké školství.

Na obranu obdržel Bundeswehr 33 miliard euro, což bylo méně, než požadovala ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Důvodem byla skutečnost, že skončením afghánské mise se ušetří v příštím roce kolem 460 milionů euro. Přesto jsou prostředky na obranu druhou největší částkou rozpočtu.

Největší je věnována obdobně jako u nás sociální oblasti a v příštím roce dosáhne téměř 85 miliard euro. Z toho musí být kryty důchody stanovené na věk 63 let a prostředky pro podporu rodinné politiky.

Finanční experti poukazují, že vyrovnaný rozpočet po 44 letech je však zatím více méně virtuální.

Vše totiž závisí na ekonomickém vývoji spolkové republiky, který je rozhodující pro to, zdali bude dosaženo dostatečných příjmů k jeho realizaci. To je však vzhledem k nejistému vývoji světové ekonomiky věštění z křišťálové koule. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…