Richard Seemann: Německý spolkový prezident do Česka

25.08.2021 13:57

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier se svou manželkou Elke Büdenbenderovou zavítají dnes na třídenní návštěvu České republiky. Šedesátipětiletý státník navštíví Prahu a Ústí nad Labem.

Richard Seemann: Německý spolkový prezident do Česka
Foto: Radim Panenka
Popisek: Výhled od německého kancléřství na Spolkový sněm

Podle Deutschlandfunku na pořadu dne bude také jednání o přijetí uprchlíků z Afghánistánu. Cesta do Německa a zpět se uskuteční vlakem, kde se během jízdy z Berlína do Prahy spolkový prezident setká s lidmi, kteří německo-české vztahy prožívají v každodenním praktickém životě, například s dojíždějícími do práce.

V Praze bude spolkový prezident politicky jednat s prezidentem České republiky, předsedou vlády, Senátu a Poslanecké sněmovny a vzdá zde úctu atentátníkům na zastupující říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942.

Německo a Česká republika, jak se oznamuje ve zveřejněném programu, jsou pro sebe navzájem mimořádně důležitými hospodářskými, vědeckými a obchodními partnery. Z tohoto důvodu se spolkový prezident setká se zástupci podnikatelské sféry a navštíví Německo-české výzkumné a inovační centrum pro pokročilou průmyslovou výrobu, kde bude seznámen o spolupráci v oblasti průmyslu 4.0 a robotiky. Během své návštěvy se pak v Ústí nad Labem v blízkosti česko-německých hranic zaměří na společnou historii a budoucí otázky česko-německých vztahů.

Sociální demokrat Frank Walter Steinmeier je od roku 2017 dvanáctým spolkovým prezidentem. V letech 1999-2005 byl vedoucím spolkového kancléřství za vlády Gerharda Schrödera, v letech 2005-2009 v prvním kabinetu Angeliky Merkelové ministrem zahraničí a od roku 2007 také vicekancléřem Spolkové republiky. Jeho druhé funkční období ve funkci ministra zahraničí trvalo od roku 2013 do roku 2017 a po porážce kandidáta SPD na kancléře ve volbách do Spolkového sněmu v roce 2009 byl v letech 2009 až 2013 předsedou parlamentní frakce SPD a tedy i lídrem opozice.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla