Richard Seemann: Pachatel v Halle odsouzen na doživotí

25.12.2020 10:02

V procesu s pachatelem pravicového teroristického útoku na synagogu v Halle nad Sálou byl obžalovaný odsouzen k doživotnímu. Vyšší zemský soud v Naumburgu navíc určil pro mimořádnou závažnost viny, že prakticky nepřichází v úvahu předčasné propuštění z vězení po 15 letech. 28letý pravicový extremista byl obviněn z dvojnásobné vraždy, vícenásobného pokusu o vraždu, napadení, loupeže, vydírání a pobuřování.

Richard Seemann: Pachatel v Halle odsouzen na doživotí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Tento proces je považován za největší a nejsledovanější v historii Saska-Anhaltska. Soud vyslechnul 79 svědků a 15 znalců, 45 pozůstalých a pozůstalé závislé osoby byly přijaty jako společní žalobci, zastoupené 23 právníky. Mnozí toho využili k tomu, aby upozornili na skutečnost, že antisemitismus a rasismus jsou v Německu běžnou záležitostí a představují problém pro celou společnost.

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37661 lidí

Odsouzený muž, který se snažil vloupat do synagógy v Halle, kde se slavil nejvyšší židovský svátek Jom Kippur a když se mu tak nepovedlo, zavraždil dvě náhodné osoby přímo na ulici. Zastřelil 40letého kolemjdoucího a 20letého v obchodě s kebabem a zranil další lidi, což vysílal v přímém přenosu na sociální síti. Pachatel neprojevil během procesu výčitky svědomí, ke skutkům se přiznal a ospravedlnil je antisemitskými, rasistickými a antifeministickými konspiračními teoriemi. Neprojevil přitom žádnou lítost, naopak zdůraznil, že zabije více lidí, pokud bude mít k tomu příležitost. Spolková prokuratura a vedlejší žalobci se proto vyslovily pro maximální trest, navíc když obhajoba nepožádala ani o slovo.

Ústřední rada Židů v Německu uznala proces a následný verdikt soudu za důležitý symbol boje proti antisemitismu, který by měl být modelem pro orgány chránící ústavu a soudy v Německu. Není totiž neobvyklé, že lidé často upozorňují na špatný pohled soudnictví při řešení tohoto problému, prohlásl prezident rady Josef Schuster. Zdůraznil, že proto byl tento proces s atentátníkem pozorně sledován a obžaloba se svědky se rozhodně postavili proti nenávisti pachatele a k jeho nelidskosti.

Komisař pro antisemitismus spolkové vlády Felix Klein, uvedl, že rozhodnutím soudu o maximálním trestu bude pachateli doživotně odepřeno, aby se mohl znovu účastnit antisemitského, rasistického a misogynistického násilí. Předseda vlády Saska-Anhaltska Reiner Haseloff v obdobném prohlášení poukázal, že rozsudek ukazuje, že lze žít v ústavním pořádku. Mluvčí domácí politiky poslaneckého klub liberální FDP Konstantin Kuhle uvedl, že verdikt může v jednotlivých případech přispět ke spokojenosti. Neměl by to však být konečný bod - ani v boji proti antisemitismu v Německu, ani v osvětlování oblastí mezinárodní digitální radikalizace.

Sdělovací prostředky všeobecně vyjádřily souhlas s postupem soudu. Jak napsala Freie Presse: „Soudci jasně uvedli, že rasismus a antisemitismus v naší otevřené společnosti nemají místo. Stát, správa a soudnictví by si to měly vzít k srdci. Příliš dlouho se v Německu snižovala nebezpečí násilného pravicového extremismu.“

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.