Richard Seemann: Poslední večeře Merkelové v Paříži

19.09.2021 7:37

Německá kancléřka Angela Merkelové se setkala s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na pracovní večeři v Paříži. Jednání, které se konalo na závěr jejího funkčního období, se zaměřilo na aktuální mezinárodní otázky, především Afghánistán a na evropskou politiku.

Richard Seemann: Poslední večeře Merkelové v Paříži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Kancléřka Merkelová a francouzský prezident také diskutovali o zkušenostech ze stahování vojsk z Afghánistánu a co to znamená pro budoucí mise NATO v boji proti terorismu. Merkelová uvedla, že mise nedospěla do úspěšného konce, což Macron rovněž konstatoval a proto chce s kancléřkou projednat, jaké důsledky by Evropa měla z této situace vyvodit.

Macron a Merkelová ujistili, že bez ohledu na výsledky volby do Bundestagu bude v nadcházejících týdnech dále pokračovat velmi úzká francouzsko-německá koordinace. Merkelová zdůraznila, že v důsledku hlasování a následného sestavení vlády nedojde k jejímu zastavení za situace, když se v Evropě čekají důležitá rozhodnutí. Přestože Německo po volbách sestaví novou vládu, "chceme na německé straně udělat vše pro to, aby nedošlo k omezení potřebných rozhodnutí," slíbila Merkelová. Navíc, když Merkelová bude vládnout dokud nebude sestavena nová koaliční vláda, jejíž vznik vzhledem k situaci může trvat týdny až měsíce.

Macron uvedl, že proto pozorně sleduje politický vývoj v Německu. Dokud nebude vytvořena nová vláda, prohlásil, "budeme s milou Angelou Merkelovou i nadále ruku v ruce pracovat na zásadních otázkách, v nichž hledáme francouzsko-německá řešení." Pokud jde o Afghánistán, oba uvedli, že budou jednat o tom, jak přivést zpět zbývající evropské občany a Afghánce, kteří jsou ohroženi a jak podpořit sousední země, které je přijímají. "Budeme se samozřejmě muset také zamyslet nad tím, co pro nás v rámci boje proti terorismu znamená konec mise NATO v Afghánistánu a jaké ponaučení si z jejího neúspěšného konce vezmeme, když je třeba zvážit cíle, které jsme si předsevzali," řekla Merkelová. Macron proto vyzval k větší "samostatnosti" Evropy ve vztahu ke světovým krizím a zmínil se o "boji proti terorismu" v Libyi a v africkém regionu Sahel.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí

Francouzské úřady v noci oznámily smrt vůdce Islámského státu na Velké Sahaře, který byl zabit na jihu Mali při operaci vedené Francií. Ta vyslala do Sahelu více než 5 000 vojáků, kteří bojují proti islámským extremistům. Paříž oznámila, že v příštích letech sníží však tuto sílu téměř o polovinu. Německo má v Mali několik stovek vojáků, kteří se účastní stabilizačních a výcvikových misí OSN. Oba státníci vyjádřily v této souvislosti znepokojení nad zprávami o možném využívání ruských žoldnéřů v Mali. Německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová uvedla, že pokud se tato skutečnost potvrdí, "zpochybní to základ mandátu" německých vojáků v Mali.

Jeden z vysokých francouzských představitelů, který v souladu s obvyklými zvyklostmi v Elysejském paláci hovořil anonymně, uvedl, že Merkelová se v nadcházejících týdnech vrátí do Paříže na oficiální "rozlučkovou návštěvu". Macron se minulý týden setkal se dvěma kandidáty na nástupce Merkelové, Arminem Laschetem z Křesťanskodemokratické unie a Olafem Scholzem, který kandiduje za sociální demokraty. Schůzky, které se uskutečnily na žádost obou kandidátů, umožnily francouzskému prezidentovi získat "co nejpřesnější informace" o politické situaci v Německu a různých hypotézách budoucí koaliční vlády, uvedl vysoký úředník. Macron se zatím však nesetkal s třetí kandidátkou na kancléře ze Spojenectví 90/ Zelených Annalenou Baerbockovou, jak upozornil důrazně dopisovatel americké agentury AP v Berlíně.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…