Richard Seemann: Rakousko vyhlásilo třídenní státní smutek

05.11.2020 7:32

Po teroristickém útoku v centru Vídně je mezinárodní společenství šokováno a projevilo solidaritu s Rakouskem. Hlavy států a předsedové vlád z desítek zemí útok ostře odsoudili. Již v pondělí večer těsně po atentátu došlo k četným reakcím z celého světa.

Richard Seemann: Rakousko vyhlásilo třídenní státní smutek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská a česká vlajka

Generální tajemník OSN Antonio Guterres uvedl, že situaci sleduje s extrémním znepokojením. a vyjádřil soustrast rodinám obětí a zraněným popřál rychlé uzdravení.  „My Němci stojíme za svými rakouskými přáteli v soucitu a solidaritě,“ uvedla německá spolková kancléřka Merkelová. Německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier odsoudil toto odporné násilí. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová  zatelefonovala kancléři Sebastianovi Kurzovi a vyjádřila nejhlubší „soucit a soustrast rakouskému obyvatelstvu. „Evropa stojí po boku Rakouska a jsme silnější než nenávist a teror,“ napsala  na Twitteru. Předseda Rady EU Charles Michel odsoudil atentát jako zbabělý čin proti životu a lidským hodnotám.

Bezprostředně před prezidentskými volbami v USA se vyslovili   i oba kandidáti,  Donald Trump a  Joe Biden. Trump na Twitteru napsal: „Naše modlitby se vedou s Vídeňany po dalším ohavném teroristickém činu v Evropě. Tyto ošklivé útoky na nevinné lidi musí přestat“ ,Biden , že se modlí za oběti útoku.

Francie stojí po boku Rakouska, prohlásil  prezident Emmanuel Macron na rakouském velvyslanectví v Paříži. Zůstaneme sjednoceni v radosti jako ve smutku, napsal v knize německy. Britský premiér Boris Johnson tweetoval, že  Velká Británie  stojí s Rakouskem  sjednocena proti terorismu. Rovněž Italský premiér Giuseppe Conté  útok odsoudil slovy, že v společném evropském domě není místo pro nenávist a násilí.

Vystoupil také španělský premiér Pedro Sanchezs přesvědčením, že Evropa odolá terorismu. Dánský předseda vlády Mette Frederiksen zdůraznil, že jeho země stojí v této těžké hodině bok po boku s Rakouskem. Rovněž švédský předseda vlády Stefan Löfven na Twitteru zdůraznil, že musíme se společně bránit před útoky na naši otevřenou společnost. Lucemburský předseda vlády Xavier Bettel popsal  teroristický čin jako strašný útok na  svobodu.

Izraelský prezident Reuven Rivlin  označil   za opovržlivý teroristický útok. Ruský prezident Vladimír Putin označil čin za krutý a cynický zločin a slíbil,  že je připraven zintenzivnit protiteroristickou spolupráci s Rakouskem. Náš prezident Miloš Zeman zaslal kondolenční telegram svému rakouskému protějšku a premiér Andrej Babiš  vyjádřit svou solidaritu Sebastianovi Kurzovi. Předseda vlády Severní Makedonie Zoran odsoudil teroristický útok a vyslovil udivení, že  útočník byl dvojím občanem Rakouska a jeho země. Chorvatský protějšek Andrej Plenkovic vyjádřil německy na Twitteru solidaritu s rakouským lidem. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjarto také vyjádřil svou sounáležitost.  Jsme zarmouceni zprávou, že v důsledku teroristického útoku ve Vídni jsou mrtví a zraněni, uvedlo  turecké ministerstvo zahraničí.

Překvapivě ostrá kritika atentátu přišla z Íránu, Saúdské Arábie, Spojených arabské emirátů  a Jordánska. Na stranu Rakouska se postavila také vlivná vzdělávací  instituce Al-Azhar v Káhiře, nejvyšší autorita pro sunnitské muslimy.  Papež František  na Twitteru vyjádřil smutek a zděšení nad teroristickým útokem.  Musíme společně budovat mír a bratrství protože pouze láska vymaže nenávist!

Oficiální představitelé Rakouska si v úterý připomněli oběti teroristického útoku ve Vídni  kladením věnců. Spolkový prezident Alexander van der Bellen, spolkový kancléř Sebastian Kurz  a předseda Národní rady Wolfgang Sobotka položili věnce na vídeňském náměstí Schwedenplatz, které bylo výchozím bodem teroristického činu. Obětí  si připomněli  také vedoucí klubu parlamentních stran, vídeňský starosta Michael Ludwig ,druhá předsedkyně Národní rady Doris Buresová a předsedkyně Spolkové rady Andrea Eder-Gitschthalerová.

Před obřadem kladení věnců přednesli Van der Bellen a Kurz projevy k obyvatelstvu. Kurz hovořil o nenávisti k základním hodnotám, nenávisti k demokracii a nenávisti k našemu způsobu života. Nesmíme být zastrašováni teroristy a budeme bránit naše základní hodnoty ze všech sil, prohlásil kancléř. Van der Bellen označil teroristický čin za zbabělý útok na srdce  společnosti a poděkoval policistům a mezinárodnímu společenství, které okamžitě projevilo solidaritu. Ať žije svoboda, ať žije svobodná Rakouská republika , uzavřel svůj projev  rakouský prezident.

Rakouská vláda se na svém mimořádném zasedání rozhodla vyhlásit třídenní státní smutek. Veřejné budovy budou až do čtvrtka smutečně upraveny.  Ve školách  na začátku středečního vyučování budou uctěny oběti atentátu minutou ticha. Ozbrojené síly  plně převzaly ochranu majetku ve Vídni a k tomuto účelu byla  poskytnuta obrněná vozidla a vojenská policie soustředěna ve vídeňských kasárnách. Předseda strany Zelených vicekancléř  Werner Kogler zdůraznil, že jsou připraveni  bránit demokracii a  její základní hodnoty. .Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober oznámil, že oběti  postižené teroristickým útokem  dostanou veškerou lékařskou a psychosociální pomoc  jakož  i odškodnění.

Jeden den po útoku ve Vídni, který si vyžádal čtyři mrtvé a 23 vážně zraněných, zůstává mnoho otázek nezodpovězeno. Zatím byla zveřejněna identita atentátníka, dvacetiletého rodilého vídeňáka se severomakedonským a rakouským pasem s albánskými rodinnými kořeny. Za pokus připojit se k milicím Islámského státu v Sýrii byl v roce 2019 odsouzen k 22 měsícům vězení,  z něhož byl ale předčasně  propuštěn. Ačkoli   Islámský stát  tvrdí, že si atentát   vyžádal, stále častěji se objevují hlasy, že útočník byl pravděpodobně osamělým pachatelem. V úterý Švýcarsko oznámilo dvě zatčení související s útokem. Dva 18 a 24letý Švýcaři byli vzati do vazby, protože pravděpodobně byli v těsném kontaktu s vídeňským útočníkem.

Podle některých informací  v domově pachatele byly zadrženy různé muniční díly, které mohly pocházet ze Slovenska. Existují důkazy, že si mohl na Slovensku koupit alespoň munici. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec prohlásil, že  má informaci, že útočník nebo některý z pachatelů zde mohl být a měl zájem o nákup munice.  Vrátil se však podle některých informací do Vídně bez střeliva, protože nemohl předložit zbrojní průkaz. Kromě toho byly zabaveny rakouskými orgány rozsáhlé další důkazy, které je třeba nejprve vyhodnotit. Výměna informací mezi bezpečnostními složkami  jsou v plném proudu. Rakouský ministr vnitra   uvedl, že zatím došlo 14 zatčením a během dne byly provedeny domovní prohlídky ve Vídni, Linci a St. Hypolitu. Zatčení pocházejí z okruhu přátel a známých atentátníka. Podle počátečních zjištění  neexistuje žádný důkaz o tom, že se útoku aktivně účastnili.

Podle Kurze je nyní důležité bojovat proti terorismu a ideologii, na níž je založen, ještě rozhodněji - a to i na evropské úrovni. V německém prestižním  „Weltu“ se  vyslovil pro to, aby se z boje proti politickému islámu stalo téma nadcházejících summitů EU: „Očekávám ukončení nepochopené tolerance a nakonec povědomí ve všech evropských zemích o tom, jak ideologie politického islámu je nebezpečná pro naši svobodu a pro evropský způsob života,“ řekl prestižním novinám.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…